Putyin után Zelenszkijjel találkozik Joe Biden

Az amerikai elnök „határozottan ki fog állni” Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 08. 11:03
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2021. május 20. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az államfõi beiktatásának második évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón a kijevi Antonov repülõgépgyárban 2021. május 20-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és meghívta őt nyárra, egy személyes találkozóra az Egyesült Államokba – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója. Sullivan közölte, hogy Biden – aki a hónap közepén, Svájcban találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – támogatásáról biztosította Zelenszkijt. – Lehetőségük volt hosszasan beszélni az Egyesült Államok és Ukrajna kapcsolatának minden kérdéséről, és

Biden elnök elmondta Zelenszkij elnöknek, hogy határozottan ki fog állni Ukrajna szuverenitása, területi integritása és törekvései mellett

– fogalmazott a nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az amerikai elnök a tervek szerint szerdán Európába utazik. Hivatalba lépése óta ez lesz az első külföldi útja. Péntektől a délnyugat-angliai Cornwallban, Carbis Bay városában részt vesz a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) háromnapos csúcstalálkozóján, majd ellátogat a NATO-tagországok vezetőinek június 14-i találkozójára Brüsszelbe. Végül Genfbe utazik, ahol négyszemközti találkozón vesz részt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Egy, az Axios című amerikai hírportálon megjelent hétvégi interjúban Zelenszkij arra ösztönözte Bident, hogy találkozzanak személyesen a Putyinnal tervezett csúcstalálkozó előtt. Szakértők szerint a hétfői telefonhívással és Zelenszkij meghívásával

az volt a Fehér Ház célja, hogy még a genfi találkozó előtt demonstrálja Ukrajna támogatását, és jelezze, hogy Biden Putyinnal folytatandó megbeszélésekor meg fogja védeni a kelet-európai államot.

Az amerikai sajtó beszámolói szerint a Biden-adminisztráció csalódást okozott Ukrajnának, valamint számos washingtoni demokrata párti és republikánus törvényhozónak is, amikor a múlt hónapban bejelentette, hogy az Egyesült Államok nemzeti érdekeire hivatkozva lemond az Északi Áramlat 2 gázvezeték kivitelezőjére és annak vezérigazgatójára kiszabott szankciókról. Az amerikai elemzők szerint Zelenszkij reménykedett abban, hogy Biden megakadályozza a projekt megvalósulását. Az Északi Áramlat 2 kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatná Ukrajnát, mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok nyolcvan százalékát.

Volodimir Zelenszkij hétfőn a Twitteren közölte, örömmel fogadta Joe Biden meghívását. Az ukrán elnök utalt arra, hogy látogatására várhatóan júliusban kerül sor. Zelenszkij hangsúlyozta: nagyon várja ezt a találkozót, hogy megvitassák az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti stratégiai együttműködés bővítésének lehetőségeit.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a politikai szintű NATO–ukrán tanácsüléseket blokkoló Magyarország a Kárpátaljával kapcsolatos sérelmek éles formában való felvetésére készül a júniusra tervezett NATO-­csúcson. A budapesti diplomácia régóta sérelmezi, hogy magyarországi politikusokat tiltanak ki Ukrajnából, vegzálják a kárpátaljai magyar vezetőket, folyamatosan megfélemlítik a magyar közösségeket és megnyirbálják a kisebbségi, így az anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogaikat.

Találkozás Erdoğannal. Jake Sullivan azt is bejelentette hétfőn, hogy Joe Biden a jövő héten, a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó keretében várhatóan találkozik Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is. A tárgyalásokon szó lesz majd Szíriáról és Afganisztánról, valamint arról, hogy „miként lehetne kezelni Washington és Ankara néhány nézeteltérését”. A nemzetbiztonsági tanácsadó úgy fogalmazott: „Biden és Erdoğan, akik már évek óta ismerik egymást, alig várják, hogy lehetőségük legyen átfogóan áttekinteni a kétoldalú kapcsolatokat”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.