Rod Dreher: Bátorító Orbán Viktor példája

Jó látni, hogy Orbán Viktor visszaszól Mark Rutténak, és kiáll a magyarok önállóságáért Rod Dreher amerikai író szerint, akinek most magyarul megjelent könyvét az MCC-ben mutatták be hétfőn este. Patrick Deneen professzor a magyar családpolitikát is dicsérte.

Forrás: MANDINER.HU2021. 06. 29. 18:04
null
20210512 MN Budapest Rod Dreher író Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományos keresztény nézőpontból bírálja az újkori nyugati kultúrát Rod Dreher amerikai író, újságíró, a The American Conservative folyóirat főmunkatársának Szent Benedek válaszútján című könyve, amelynek magyar kiadását hétfőn mutatták be Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) székházában. Rod Dreher a Danube Institute vendégkutatójaként tölt hazánkban több hónapot, könyvét az MCC az Osiris kiadóval együttműködve jelentette meg az Idea Conservativa sorozat egyik első köteteként.

Ez a könyv talán nem is lehetne aktuálisabb máskor, mint napjainkban: az identitásküzdelmek, az intellektuális elbizonytalanodás korát éljük, az igaz és a hamis elhatárolása nem megy könnyen manapság – hangsúlyozta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, az MCC kuratóriumi elnöke a kötet bemutatóján. Hozzátette: Rod Dreher könyve azért is fontos, mert megmutatja, hogy Magyarország jó úton halad, és egy bizonytalan korban is tud a béke szigete lenni. A nemzet, a hit, a család, a lokalitás tisztelete olyan, univerzális értékek, amelyek minden korban megvédésre méltók, Rod Dreher könyve ezek mellett tesz hitet egy személyes történeten keresztül – mondta a politikus.

Orbán Balázs elmondása szerint az amerikai szerző munkájából azt a tanulságot lehet levonni, hogy Magyarországnak érdemes kitartania a jó úton, még akkor is, ha kívülről érkező „intellektuális gyarmatosító törekvések” megpróbálják ettől eltántorítani. Mint emlékeztetett, a Mathias Corvinus Collegium egy 25 éve működő tehetséggondozó intézmény, amely az általános iskolától az egyetem végéig, sőt azon túl is nyújt ingyenes képzési programokat magyar fiatalok számára. Az MCC két alapelvben hisz: a patriotizmusban és a nemzetközi kiválóságban, ezen alapul könyvkiadási programja is – emelte ki Orbán Balázs.

Boris Kálnokynak, az MCC Média Iskola vezetőjének, a beszélgetés moderátorának kérdésére válaszolva Rod Dreher kifejtette: az amerikai konzervatívok számára bátorító, amit Magyarországon látnak, hogy nem feltétlen kell meghunyászkodni a baloldali törekvések előtt, és Orbán Viktor bátran visszaszól akár Mark Rutténak, a holland miniszterelnöknek is. Mindezt a pedofilellenes törvény és a magyar–német EB-mérkőzés kapcsán mondta el, kiállva a magyar törvény mellett.

Megjegyezte: Orbán Viktor ugyan nem szent, de sokat lehet abból tanulni, ahogy védelmezi a magyar identitást, szuverenitást, és kiáll a hagyományos értékek mellett.

Rod Dreher saját kötetéről szólva elmondta, hogy a könyv Nursiai Szent Benedek példáját mutatja fel: a bencés rend alapítója abban a korban élt, amikor a Nyugatrómai Birodalom összeomlott, és az volt a fő kérdés, hogy a kereszténység miként éli túl ezt a nehéz, kaotikus időszakot. Ma a keresztényeknek és a konzervatívoknak sok szempontból hasonló helyzettel kell szembenézniük a világban. Magyarország is küzd a tradicionális értékek, például a család védelméért, amiért elismerés illeti – fejtette ki.

Rod Dreher elmondása szerint a keresztény hit válsága az Egyesült Államokat is utolérte, a mai fiatalok az első nemzedék, amely már nem azonosítja magát egyetlen vallással sem. Az európaiak ezzel szemben már évszázadok óta tapasztalják a szekularizációt, ezért a válasz erre valószínűleg Európából fog kiindulni – vélekedett az író.

Patrick J. Deneen politológus, az amerikai Notre Dame Egyetem professzora többek között a fogyasztói társadalom pusztító hatásaira hívta fel a figyelmet, hozzátéve azonban: ez még nem a liberalizmus bukásának a jele, de a sikertelenségét jól mutatja. (Patrick Deneennel A liberalizmust saját sikere viszi sírba című könyvéről 2019 novemberében készült interjú ide kattintva olvasható.)

A kutató szerint számos szempontból inspirálódni lehet abból, amit Magyarország az elmúlt néhány évben letett az asztalra, például ahogyan a migráció kezelésével kapcsolatban képes volt józanul végiggondolni a helyzetet, még ha ez komoly konfliktust is hozott az EU-val. A politológus hangsúlyozta a hagyományos család megvédésének fontosságát is, hozzátéve azonban, hogy ennek nemcsak az ideológiai, hanem a gazdasági vetülete is fontos, ezért az amerikai gazdaságpolitikában családpolitikai szemléletre lenne szükség. Magyarországtól ezen a téren is sokat lehet tanulni – közölte Patrick J. Deneen.

A filozófus kifejtette: a magyar családpolitikát kifejezetten jó példának tartja, amit máshol is érdemes lenne alapul venni. Emellett az orbáni politika arra is jó példa, hogy a kisközösségekért és hagyományos értékekért politikai eszközökkel is érdemes fellépni, aktívan védelmezve őket. Ez az amerikai konzervatívok számára idegen ötlet, de a nagyvállalatok és a globális kapitalizmus ellen igenis nyújthat védőernyőt az állam. Megjegyezte, hogy nem szabadna idegenkedni ettől a megoldástól.

A beszélgetés végén megállapították: míg az amerikaiak számára bátorító Magyarország és a magyar jobboldali kormány példája, addig a magyar jobboldal számára inspirációul szolgálnak az olyan könyvek, mint Patrick Deneen és Rod Dreher művei – olvasható a Mandiner cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.