Szijjártó Péter: Muravidék különös figyelmet kap

A miniszter szerint a magyar nemzet erejét az anyaország és a határon túl élő nemzetrészek adják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 17. 14:55
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest Budapest, 2021. június 16. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a DMG MORI HEITEC Digital Kft. beruházásbejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. június 16-án. A 4 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 1 milliárd forintos támogatást biztosít, különös tekintettel arra, hogy 55 új, magas hozzáadott értékû kutatásfejlesztéshez kapcsolódó munkahely jön létre. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar nemzet erejét az anyaország és a határon túl élő nemzetrészek ereje adja össze, ezért kulcsfontosságú, hogy a határon túl élő magyar nemzeti közösségeket folyamatosan támogassák

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a szlovéniai Lendván, muravidéki látogatásán.

A tárcavezető kiemelte: a muravidéki nemzeti közösség támogatása továbbra is a magyar külpolitika fókuszában van. Jelezte: összesen 651 vállalkozásnak adtak gazdaságfejlesztési támogatást, amelyből 3,7 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Szijjártó Péter elmondta, hogy Lendvára és környékére kiemelten figyelnek.

– A mai napon letettük az itteni labdarúgó akadémia alapkövét, az építkezés pedig gyors lesz

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az idei évben be is fejeződik.

– Ez lehetőséget ad majd a szlovén és magyar tehetséges gyerekeknek és fiataloknak arra, hogy a labdarúgás világában előre lépjenek – húzta alá.

A külügyminiszter a nap folyamán megbeszélést folytatott Horváth Ferenc magyar kisebbségi parlamenti képviselővel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnökével, valamint Martin Dolamič-Konrad lendvai plébánossal és Peter Stumpf megyés püspökkel. Erről elmondta: a kormány vásárolt Lendván egy ingatlant, amely a magyar nemzeti közösség központjaként fog szolgálni. Horváth Ferenccel közösen egy időkapszulát is elhelyeztek az épülő székház alapkövénél.

Szijjártó Péter kiemelte: az épületben lehetőség lesz majd a kulturális, hagyomány- és identitásőrző rendezvények lebonyolítására. Hozzátette: a kivitelezési munkálatok ebben az esztendőben itt is befejeződnek. Emellett továbbra is támogatást nyújtanak a templomok felújításához a határon túli magyarok lakta területeken – folytatta.

Lendvára 120 millió forint támogatást juttatnak, hogy az ottani, részben magyar és szlovén katolikus közösség temploma meg tudjon újulni – fogalmazott.

A tárcavezető végezetül kifejtette: a magyar kormány külpolitikájának sarokköve marad a határon túli magyar közösségek támogatása, a Muravidék pedig különös figyelmet kap.

Ezen belül Lendvára és környékére számos fejlesztés érkezett és fog érkezni az elkövetkező időszakban is – mondta.

Szijjártó Pétert csütörtökön Lendva díszpolgári címével is kitüntették a muravidéki városban, az elismerést Magyar János polgármester adta át neki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.