Több tonna kábítószert foglaltak le Svédországban

Szarvasmarhavécékkel védekezne Belgium a légszennyezés ellen; engedélyezhetik az egyedülállók és leszbikusok mesterséges megtermékenyítését Franciaországban. A belga államtitkár egyszerre sürgeti a nemsemleges öltözetet és a miniszoknyát a középiskolákban; minden idők legnagyobb svéd rendőrségi akcióján 800 bűnözőt tartóztattak le.

Forrás: Mediaworks2021. 06. 08. 16:38
null
Forrás: flickr.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szarvasmarhavécékkel védekezne Belgium a légszennyezés ellen

Marhatoalett névre keresztelték holland feltalálói azt a találmányt, amelyet a belgiumi flamand agrárszakemberek is alkalmaznának a szarvasmarhák vizeletéből a levegőbe kerülő nagy mennyiségű ammónia begyűjtésére. A trágya és a vizelet ráadásul kiválóan alkalmas arra, hogy termővé tegyék a földet, mert a szarvasmarhák vizelete nitrogénben és káliumban gazdag, ismertette a marhatoalett előnyeit a gyártócég, a Hanskamp képviselője. A Hollandiában folyamatban lévő tesztek szerint az új ötlet pedig még annál is hatékonyabban csökkenti a légkörre ártalmas gázok kibocsátását, mint ahogy a rendszer feltalálói eredetileg gondolták. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja már engedélyezte a marhatoalettekből begyűjtött és az ammóniától megtisztult állati vizelet használatát földtermékenyítésre, de Brüsszel végső döntése csak 2022 elején várható.

Forrás: brusselstimes.com

Engedélyezhetik az egyedülálló nők és leszbikus párok mesterséges megtermékenyítését Franciaországban

A koronavírus-járvány lecsengése lehetőséget adott a francia törvényalkotóknak, hogy folytassák a Bioetika névre keresztelt törvényjavaslat parlamenti vitáját. A tervezet már csaknem egy éve borzolja a kedélyeket a francia gyermekjogvédő szervezetek és támogatóik körében, ugyanis a törvény, ha a francia parlament megszavazza, megnyitja az utat az egyedülálló nők és a leszbikus párok számára is az úgynevezett asszisztált reprodukcióhoz: például a spermadonorok segítségével végrehajtott mesterséges megtermékenyítéshez.

A francia egészségügyi miniszter hétfői vitanyitó felszólalásában ígéretet tett a biológiai apa hiányában gyermekre vágyó nőknek, hogy a törvény hatályba lépésekor azonnal lehetőségük nyílik a beavatkozásra. A francia szakemberek egyszerre akár több ezer jelentkezőre is számítanak.

A törvénytervezet azonban egyelőre még a francia nemzetgyűlés és a szenátus jóváhagyására is vár, a parlamenti vitát bizonyára színesíti majd az az 1500 módosító indítvány, amelyet a képviselők nyújtottak be a politikai jobboldal által hevesen bírált törvényjavaslattal kapcsolatban.

Forrás: francetvinfo.fr

A belga államtitkár egyszerre sürgeti a nemsemleges öltözetet és a miniszoknyát a középiskolákban

Sarah Schlitz, a nemek közötti egyenlőségért felelős zöldpárti belga államtitkár élesen bírálta a belgiumi középiskoláknak a diákok ruházkodására vonatkozó szabályzatát. Az államtitkár szerint a fiú és lány diákok öltözetét a két biológiai nem régimódi kliséi szerint előíró szabályzat szexista, és egy olyan életkorban határozza meg a diákok számára az elvárt öltözködést, amikor „a fiatalok felfedezik magukat és a folyamatosan változó testüket”. Schlitz szerint ezért nem helyes, ha az iskolák a fiú és lány diákoknak karakteresen eltérő megjelenést írnak elő. Az államtitkár egyúttal felszólította a középiskolák vezetőit, hogy belső szabályzatukba illesszék be a belga törvények hatályban lévő és a diszkriminációt tiltó rendeleteit, különösen a nemsemlegességre vonatkozó irányelveket. Az államtitkár ezzel egy időben, magának ellentmondó módon, arra is felszólította a középiskolákat, hogy töröljék el a miniszoknya-viselést tiltó rendeletüket is.

Forrás: plus.lesoir.be

Minden idők legnagyobb svéd rendőrségi akciója

Tizenhat országra kiterjedő nyomozást hajtott végre az FBI az Europollal, a holland és a svéd rendőrség közreműködésével. Az összehangolt akcióban 800 bűnözőt fogtak el, és többek között 250 lőfegyvert, hat tonna kokaint, öt tonna marihuánát és két tonna amfetamintartalmú kábítószert foglaltak le. A sikeres akció előzménye, hogy a bűnüldöző szervezetek sikeresen feltörték és megfigyelték a bűnszervezetek által használt, titkosított csetprogramot. Összesen 18 hónapig figyelték a bűnelkövetőket, 27 millió üzeneten keresztül.

Az egyik legkiterjedtebb művelet Svédországban volt: hétfő hajnalban a valaha volt legnagyobb elfogási akciót hajtotta végre a svéd rendőrség. Összesen 155 bűnözőt fogtak el az ország számos pontján, és több mint száz házkutatást folytattak le, valamint rendőrkézre került öt, külföldön bujkáló svédországi bűnöző is.

Források: DW, SVT

Bugnyár Zoltán

(A borítóképen az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda munkatársai egyenöltözetben. Forrás: Flickr.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.