A megbuktatott svéd miniszterelnök lehet az új kormányfő

Párizsban ismét gyorsan terjed a vírus · A tokiói olimpiai falu dolgozói között is találtak koronavírusos fertőzötteket · Börtönnel büntetik majd a szexuális kizsákmányolás céljából bérelt helyiségek tulajdonosait Spanyolországban · Stefan Löfven lehet ismét a svéd miniszterelnök.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 07. 07. 13:34
LFVEN, Stefan
Stockholm, 2021. június 28. Stefan Löfven svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2021. június 28-án. Löfven bejelentette lemondását, miután június 21-én a svéd parlament megszavazta a kormányfõvel szemben a Svéd Demokraták (SD) nevû radikális jobboldali párt által benyújtott bizalmatlansági indítványt. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Stina Stjernkvist Fotó: Stina Stjernkvist
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsban ismét gyorsan terjed a vírus, legjobban a 20–29 évesek fertőződnek

Miközben Franciaország más részein a heti új megbetegedéseket jelző arányszám 50 alá esett (százezer lakosra vetítve), Párizsban ugyanez a jelzőszám ismét 54,2 fölé emelkedett. Az új fertőzések a fiatal célcsoportokat érintik drámai mértékben: a 20–29 évesek körében az új esetek arányszáma egy hét alatt 47-ről 124-re nőtt (százezer fiatalra vetítve), ugyanez az adat a 10–19 éveseknél is riasztó: 28-ról 95-re nőtt.

Az új fertőzések drasztikus növekedését a delta variáns agresszív terjedése okozza, a Párizsban regisztrált új esetek több mint feléért már ez az Indiában azonosított és igen fertőző mutáns a felelős. A francia kormánynak ugyanakkor nem áll szándékában ismét korlátozásokat – például a közterekre vonatkozó létszámkorlátozást – bevezetni, hanem az oltás életmentő szerepét hangsúlyozza.

Forrás: Le Parisien

A tokiói olimpiai falu dolgozói között is találtak fertőzötteket

Két héttel a tokiói olimpiai játékok kezdete előtt a szervezők kedden jelentették be hivatalosan, hogy a japán fővárosban megépített olimpiai falu dolgozói között a múlt héten egyszerre két koronavírusos fertőzöttet is találtak. Az érintett dolgozókat ugyan elkülönítették, azonban az ausztráliai ABC hírportál arról számolt be, hogy – a járványügyi szabályokat semmibe véve – a két fertőzött mégis együtt vacsorázott egy többfős asztaltársasággal, amelyben az olimpiai falu két másik dolgozója is jelen volt. Az utóbbi két dolgozó első koronavírustesztje negatív lett.

Az eset nagy visszhangot váltott ki, különösen azért, mert a japánok többsége az olimpiai játékok végleges lefújását kérte a japán kormánytól annak érdekében, hogy az ország elkerüljön egy újabb és még súlyosabb járványhullámot. Azonban a szigetország kormánya és a szervezők az igen szigorú és minden szempontra kiterjedő megelőző intézkedésekre hivatkozva döntöttek mégis a nemzetközi torna megtartása mellett.

Forrás: Axios

Börtönnel büntetik majd a szexuális kizsákmányolás céljából bérlőket Spanyolországban

Hamarosan börtönnel büntetik Spanyolországban azokat, akik szexuális kizsákmányolás céljából bérelnek helyiségeket – egyebek között ez áll a „csak az igen az igen” nevű új törvényben, mely a nők ellen elkövetett szexuális bűncselekményeket és az azokért járó büntetéseket kategorizálja újra.

Eltörlik a szexuális bántalmazás fogalmát, ami azt jelenti, hogy bármilyen szexuális magatartás, amelyhez az áldozat nem járul hozzá, többé nem bántalmazásnak, hanem agressziónak minősül és többévnyi börtönbüntetéssel büntethető. Ha az áldozat 16 évesnél fiatalabb, az a bíróság előtt súlyosbító körülményként fog megjelenni. A skandináv országok mintájára Spanyolországban is létrehozzák majd a gyerekek háza nevű otthont, ahol a szexuális erőszakot szenvedett kiskorúakat segítik majd.

Forrás: RTVE, Voz Popli

A megbuktatott svéd miniszterelnök lehet az új kormányfő

A két hete, bizalmatlansági indítvánnyal eltávolított Stefan Löfven lehet ismét a svéd miniszterelnök. A kormányválság megoldásában elsődleges szerepet játszó házelnök először a Mérsékelt Párt vezetőjének adta meg a lehetőséget, hogy kormányt alakítson, ám Ulf Kristersson nem tudott olyan alternatívát felmutatni, amivel biztosítható lett volna a kormányalakítás. Andreas Norlén ezt követően a volt miniszterelnöknek adta meg a lehetőséget múlt pénteken. A házelnök arról tájékoztattatta a közvéleményt, hogy Löfven olyan megoldási javaslattal állt elő, ami miatt őt javasolja kormányalakításra, amiről szerdán délután szavaz a svéd országgyűlés.

Forrás: SVT

A borítóképen a lemondott Stefan Löfven svéd miniszterelnök. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Stina Stjernkvist

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.