Lázadás tört ki egy párizsi befogadóközpontban

Nyaktilókkal fenyegetik Emmanuel Macron politikájának támogatóit Franciaországban · Több mint egymillió gyermek él szegénységben a spanyol nagyvárosokban · Franciaországban már szülői engedély nélkül is be lehet oltani a 16 éves tinédzsereket · Lázadás tört ki egy párizsi befogadóközpontban, három migráns szökésben van.

Magyar Nemzet
Forrás: Mediaworks2021. 07. 29. 20:00
null
Rohamrendőröket kellett kivezényelni a párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér közelében lévő Mesnil-Amelot befogadóközponthoz Forrás: youtube/képernyőfotó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyaktilókkal fenyegetik Emmanuel Macron politikájának támogatóit Franciaországban

Két darab kétméteres nyaktilót találtak Franciaország Landes nevű megyéjében a hatóságok. A lefejezésre alkalmas fémszerkezeteket köztéren állították fel eddig ismeretlen emberek. A nyaktilókra jól látható módon függesztették ki az Emmanuel Macron új járványügyi rendeletét támogató helyi, választott állami tisztviselők névsorát.

A francia kormány ugyanis júliusban jelentette be, hogy minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást, valamint az egész országban a hétköznapi élet szinte minden területére kiterjeszti a Covid-igazolványok kötelező bemutatását. A törvénybe foglalt és a francia nemzetgyűlés által elfogadott rendelkezések azonban az oltásellenes franciák millióinak életét nehezítik majd meg. Emmanuel Macron a Tahitin tett múltheti látogatása közben azonban úgy reagált az új korlátozásokat kifogásoló tüntetéssorozatokra, hogy „a vírus terjedése nem áll le a tüntetések hatására, úgyhogy teljesen fölösleges tüntetni akár a vírus, akár a rendeletek ellen”.

Forrás: valeursactuelles.com

Több mint egymillió gyermek él szegénységben a spanyol nagyvárosokban

Egy friss statisztikai felmérés szerint a gyermekszegénységi probléma vidékről a városokba terjedt át Spanyolországban. A 2020-as adatok alapján a tanulmány azt mutatja: összesen 2,3 millió gyermek él a szegénységi küszöbön vagy alatta, közülük egymilliónak valamelyik sűrűn lakott vidéken van az otthona. Úgy tűnik, hogy a világjárvány megfordította a korábbi tendenciát, amikor még a falusi környezetben való elszegényedés volt jellemzőbb. A probléma most elsősorban a Madridban, Barcelonában, Valenciában és Sevillában élő kiskorúakat sújtja. A fővárosban például 230 ezer gyermeket nyilvánítottak szegénynek, ami egyenlő azzal, hogy az összes, nehéz körülmények között élő kiskorú kilenc százaléka madridi. A probléma 160 ezer gyermeket érint Barcelonában és körülbelül 60-60 ezret a többi nagyvárosban. A tanulmány rámutat arra is, hogy a családok patthelyzetben vannak: vidéken nincs munkalehetőség, ezért a városokba mennek, ahol azonban a megélhetési költségek váltak kiugróvá. A statisztikai adatok szerint a városban élő háztartások jövedelmük negyven százalékát költik el arra, hogy fedél legyen a fejük felett.

Forrás: elmundo.es

Tóth Brigitta

Franciaországban már szülői engedély nélkül is be lehet oltani a 16 éves tinédzsereket

„A fiatalok járványa” – Franciaországban már így emlegetik a koronavírus-járvány jelenlegi, negyedik hullámát, mert a delta variáns és több tényező kedvezőtlen együttállása miatt már egyértelműen a fiatal, különösen a 10–29 évesek körében fertőz, akik pedig nagy arányban adják tovább a fertőzést nemcsak saját kortársaiknak, hanem a még beoltatlan idősebb korosztályoknak is.

A francia Egészségügyi Minisztérium alá tartozó kormányhivatal, a Santé publique France folyamatosan frissülő statisztikái szerint a 20–29 évesek körében háromszor nagyobb a fertőzési arány (százezer lakosra vetítve), mint átlagosan a franciák többi korosztályában. A franciaországi oltási kampány felgyorsítása és a kollektív immunitás mielőbbi elérése érdekében a francia kormány úgy döntött, hogy a 16 évesnél idősebb fiatalok ezentúl már szülői engedély nélkül is, pusztán saját döntésük alapján is beoltathatják magukat, ellentétben a korábbi, a szigorúan mindkét szülő beleegyezésé megkövetelő szabállyal. A 12–15 éves fiatalok beoltásához pedig már az egyik szülő engedélye is elég lesz.

Források: fr.sputniknews.com, ouest-france.fr

Lázadás tört ki egy párizsi befogadóközpontban, három illegális migráns szökésben van

Szerda este zendülés tört ki a párizsi Charles de Gaulle repülőtér közelében lévő Mesnil-Amelot befogadó-központban, ahol a Franciaországot elárasztó illegális bevándorlók egy részét tartják elzárva. A Mesnil-Amelot központ Franciaország legnagyobb zárt intézménye, ahova a lázadás kitörésekor száz rendőrt vezényeltek ki a felkelők visszaszorítására, azonban a táborban lakó 150 külföldi közül hárman azóta is szökésben vannak.

A zárt intézményben már hetek óta nőtt a feszültség, a szökési kísérletek mindennaposak, többen több alkalommal feljutottak az épület tetejére, de nem tudták az intézmény területét elhagyni. A bezárva tartottak megelégelték, hogy a francia törvények alapján a jogalap nélkül Franciaországban tartózkodó személyeket úgynevezett adminisztratív zárt intézményekben őrzik. A központ vezetője szerint az elkeseredett külföldiek most már bármire képesek.

Forrás: francebleu.fr

(A borítóképen rohamrendőröket kellett kivezényelni a párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér közelében lévő Mesnil-Amelot befogadóközponthoz. Forrás: YouTube/képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.