Nem adják fel a demokraták: mindenáron lejáratnák Trumpot

Politikailag motivált boszorkányüldözésnek nevezte Donald Trump, hogy a New York-i ügyészség adócsalás és üzleti feljegyzések meghamisítása miatt vádat emelt a volt amerikai elnök cége, a Trump Organisation ingatlanvállalat ellen.

2021. 07. 02. 13:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bilincsben vitték csütörtökön a New York-i bíróságra Allen Weisselberget, a Trump Organisation pénzügyi igazgatóját, miután az ügyészség vád alá helyezte a 73 éves üzletembert, illetve Donald Trump ingatlanvállalatát. A tizenöt pontból álló vádirat szerint a volt amerikai elnökkel hosszú ideje üzlettársi kapcsolatban álló, Trump elnöksége alatt a Trump Organisation vezetésében kulcsfontosságú szerepet betöltő Weisselberg 15 éven át nem fizetett közterheket eltitkolt 1,76 millió dolláros jövedelme után.

A CNN liberális amerikai hírtelevízió úgy tudja, hogy a vállalat a jövedelem részeként béren kívüli juttatásokkal honorálta az ügyvezetőket, köztük Weisselberget, azonban a Trump Organisation nem fizetett kötelező járulékokat, illetve adókat a jelentős összegek után, miközben a jutalmak kedvezményezettjei sem jelentették azokat jövedelemként, vagyis nem fizettek a juttatások után jövedelemadót. A CNN hírportálja megjegyezte: ez az első büntetőügy a volt amerikai elnök vállalata ellen. Sajtóértesülések szerint Weisselbergnek a fizetésén túl egy Upper West Side-i ingatlan rendkívül magas bérleti költségeit, annak rezsiét és a garázsbérlését is a Trump Organisation fizette. Weisselberg ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban. Az ingatlanvállalat közleményben reagált a történtekre, amelyben azzal vádolta meg a New York-i ügyészséget, hogy

az gyalogáldozatként használja Weisselberget, és a felperzselt föld taktikáját igyekszik bevetni ezzel ártva a volt republikánus elnöknek. –Ez nem igazságszolgáltatás, hanem politika

– nyomatékosította a Trump Organisation.

Mély seb az ingatlanvállalat hírnevén és becsületén

A volt amerikai elnök személyesen visszautasította, hogy bármiféle szabálytalanságot követett volna el,

és a vizsgálatot politikailag motivált ügyészek boszorkányüldöztetésének nevezte.

Az amerikai Politico hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte: a vádemelést indító manhattani kerületi ügyész, Cyrus Vance és a New York-i főügyész, Letitia James is egyaránt demokrata. A lap szerint az ügy hosszú távon komoly károkat okozhat Trump üzleti érdekeiben, hiszen a büntetőeljárás – a bírságok mellett – valószínűleg komoly hírnévkárosodást is maga után von majd. Az ingatlanvállalat számára tehát a valódi probléma az, hogy

a vádemelés kimenetelétől függetlenül is arra lehet számítani, hogy bankok és pénzintézetek a jövőben tartózkodni fognak attól, hogy üzleteit tevékenységeket folytassanak a megtépázott hírnevű Trump Organisationnal.

Elemzők ugyanakkor nem számolnak azzal, hogy Trump ellen is vádat emelnének a közeljövőben. A volt elnök ügyvédje, Ronald Fischetti viszont azt közölte, hogy a vállalat átvilágítása még nem zárult le.

Nem adják fel a demokraták

A demokrata párti Cyrus Vance manhattani kerületi ügyész egyébként több mint két éve folytat rendületlenül vizsgálatot Trump elnökségét megelőző üzleti ügyei kapcsán. Kezdetben a vizsgálódás a Stormy Daniels pornószínésznőnek és Karen McDougal Playboy-modellnek fizetett hallgatási pénzekre összpontosult. A két nő ugyanis azt állította, hogy évekkel korábban viszonyuk volt Trumppal és a feltételezések szerint a pénzt az elnökválasztási kampányra rendelkezésre álló összegből finanszírozták volna, megsértve ezzel a kampányfinanszírozási törvényt.

A vizsgálatot később kiterjesztették lehetséges adó-, banki-, és biztosítási csalásra is.

Vance-szel párhuzamosan a szintén demokrata párti Letitia James New York-i főügyész is vizsgálatot folytat Trump ingatlanvállalatával szemben. Vance és James időközben már közös erővel próbálnak fényt deríteni arra, hogy vajon Trump, vagy a vállalata hamisan adott-e meg ingatlanárakat ezzel biztosítva kölcsönöket, illetve gazdasági és adózási előnyöket magának – emlékeztetett a távirati iroda.

A vizsgálatok új lendületet kaptak, mióta Trump elveszítette az 2020-as elnökválasztást és a demokrata párti Joe Biden került az elnöki székbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.