időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Újraválasztották Jarosław Kaczyńskit a lengyel PiS elnökévé

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.07.03. 18:47
Újraválasztották Jarosław Kaczyńskit a lengyel PiS elnökévé

Elsöprő többséggel újraválasztotta szombaton a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt kongresszusa Jarosław Kaczyński pártelnököt. Ryszard Terlecki, a PiS frakcióvezetője, a szejm alelnöke sajtóértekezletén közölte, hogy 1245 küldött támogatta a pártelnök újraválasztását, 18-an szavaztak ellene és öten tartózkodtak.

Jarosław Kaczyński egykori kormányfő, jelenlegi kormányfőhelyettes 2003 januárja óta tölti be megszakítás nélkül a nemzeti konzervatív párt elnöki tisztét. Ikertestvérét, a későbbi államfőt, Lech Kaczyńskit váltotta a tisztségben, aki 2001 és 2003 között volt a PiS elnöke. A pártelnöki megbízatás négy évre szól.

A 72 éves vezető Lengyelország legbefolyásosabb politikusának számít. Többször megerősítette, hogy újraválasztása esetén ez lesz az utolsó pártelnöki időszaka, többet nem vállal. Ezt az újraválasztását követő beszédében is megismételte.

A tisztújító kongresszust megnyitó délelőtti beszédében Kaczyński összefoglalta a PiS sikereit, de beszélt azokról a hibákról is, amelyek kiküszöbölése nélkül nincs esély a következő választási győzelemre. Ebben az összefüggésben említette a párton belüli ellentéteket, valamint a nepotizmust, mely szerinte nem túl széles körű, de az ellenzék malmára hajtja a vizet.

Utalva a nemrég meghirdetett országfejlesztő kormányprogramra, a Lengyel megállapodásra, aláhúzta: ennek köszönhetően a jelenlegi évtized végén, a következő elején Lengyelország életszínvonal tekintetében elérheti az Európai Unió átlagát, néhány évvel később pedig a gazdagabb uniós országok szintjére is kerülhet. Bejelentette a vidék, a mezőgazdaság fejlesztését célzó új program kidolgozását is.

Megemlítette a média szerepét is a kormányprogramok népszerűsítésében, úgy ítélve meg, hogy a túlsúlyban lévő kormányellenes irányultságú lengyel sajtó álhíreket terjeszt, és hatással van a párt népszerűségére, amely csökkent a legutóbbi választási eredményekhez képest. Kijelentette, hogy elszántan törekszik a pártot gyengítő „kis válságok” leküzdésére, a választási győzelemre. A következő parlamenti választás 2023-ban esedékes Lengyelországban.

A legutóbbi, 2019-es választásokon a PiS a voksok 43,6 százalékát szerezte meg. Júniusi felmérésekben átlagosan 36,5 százalékos támogatottsága volt, vagyis 15 százalékkal több, mint a jelenleg második legkedveltebb tömörülésnek, a Lengyelország 2050 pártnak.