Vezet a volt kormányfő pártja a bolgár parlamenti választáson

Kormánykoalíció létrehozása a cél, három hónapon belül másodszor tartottak előre hozott választást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 12. 14:32
BORISZOV, Bojko
Szófia, 2021. július 11. Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) nevû jobbközép párt vezetõje a sajtó képviselõinek nyilatkozik, miután leadta szavazatát Szófiában 2021. július 11-én, az elõrehozott parlamenti választásokon. Bulgáriában három hónapon belül másodszor tartanak elõrehozott parlamenti választást. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt bolgár kormányfő, Bojko Boriszov Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép pártja minimális különbséggel, a szavazatok 23,91 százalékával vezet a vasárnapi parlamenti választások eredményeinek 95,22 százalékos összesítése alapján. Bulgáriában három hónapon belül másodszor tartottak előrehozott parlamenti választást abban a reményben, hogy a voksolás eredményeként stabil kormánykoalíció alakulhat.

Bojko Boriszov volt bolgár miniszterelnök, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt vezetője a sajtó képviselőinek nyilatkozik
Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev

A második helyre a 2020 februárjában alakult Van Ilyen Nép (ITN) nevű rendszerellenes párt került 23,66 százalékkal. Az első és második helyezett között jelen állás szerint csak 6515 szavazatkülönbség van. A Demokratikus Bulgária nevű Európa-barát zöld párt és a Talpra! Maffia, Takarodj! platform 12,55, illetve 5,04 százaléknyi voksot gyűjtött. A Bolgár Szocialista Párt, valamint a törökök és muszlimok Mozgalom a Jogokért és Szabadságért pártja a szavazatok 13,63, illetve 10,59 százalékát szerezte meg. A végleges hivatalos eredmények csütörtökön várhatók. A többi politikai tömörülés nem lépte át a négyszázalékos küszöböt. A 46. bolgár nemzetgyűlés 240 képviselői helyéért 23 párt és koalíció versengett. A választások nagyobb szabálytalanságok nélkül zajlottak le. Első alkalommal használtak speciális szavazógépeket, amelyek hatékonynak bizonyultak. Az eredmények ismeretében valószínűtlen, hogy a GERB kormányt tudna alakítani, Szlavi Trifonov, az ITN elnöke pedig bejelentette, hogy pártja nem lép koalícióra, hanem megpróbál önálló kormányt létrehozni.

Hriszto Ivanov, az ellenzéki Demokratikus Bulgária párt vezetője leadja szavazatát egy szófiai szavazóhelyiségben
Fotó: MTI/AP/Valentina Petrova

Bulgária 2004-ben lett a NATO és 2007-ben az Európai Unió tagja. Az ásványkincsekben gazdag, de energiahordozókból behozatalra szoruló balkáni ország az Európai Unió legszegényebb, viszont egyik legkevésbé eladósodott állama, amely 2020 nyarán belépett az „euróövezet előszobájának” tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A koronavírus-világjárvány okozta válság Bulgáriát sem kerülte el, a gazdaság teljesítménye 2020-ban 4,2 százalékkal esett vissza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.