A határon túl élő magyarokra erőforrásként tekintünk

A szomszédaink közül Ukrajnában jelenti a legnagyobb kihívást a kisebbségi jogok érvényesítése.

2021. 08. 26. 11:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, magyarok olyan nemzetet alkotunk, ahol az ország határai és a nemzet határai nem esnek egybe. Éppen ezért a határon túl élő magyarokra erőforrásként tekintünk

– hangsúlyozta Szijjártó Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján, miután Kajrat Abdrahmanovval, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főmegbízottjával folytatott tárgyalásokat.

A magyar külpolitika mindenkori fókuszában kell lennie a határon túl élő magyar nemzeti közösségek támogatásának – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, aki úgy fogalmazott: bár a nemzetközi jog több ponton is rögzíti a nemzeti kisebbségi jogok érvényesülését, a gyakorlatban még sincs így. A tárcavezető szerint Magyarország törekszik a jószomszédi viszony kiépítésére és fenntartására.

Többek között a Szerbiával, Szlovákiával és Romániával ápolt jelenlegi jó viszony hatására nagyon jó eredményeket értünk el a magyar nemzeti közösségek jogainak érvényesülése érdekében

– emelte ki Szijjártó Péter, aki azt is elmondta: Horvátországgal és Szlovéniával igazán súlyos kisebbségügyi kérdések nem voltak.

A miniszter ugyanakkor kiemelte azt is, hogy Ukrajnában nagyobb kihívást jelent a magyar kisebbségi jogok érvényesülése, ugyanis Ukrajna ezt kétoldalú kérdésnek tekinti, viszont – nyomatékosította a miniszter – 

a kisebbségi jogok érvényesülése soha nem lehet kétoldalú kérdés, mivel az nemzetközi jogi ügy.

Szijjártó Péter emlékeztetett: minden szükséges támogatást megadtunk Ukrajnának, többek között a koronavírus elleni védekezésben, száztíz lélegeztetőgépet küldtünk, Magyarország a kelet-ukrajnai konfliktusban érintett családok 2400 gyerekét üdültette, valamint gazdaságfejlesztési programokat finanszírozott Kárpátalján.

Ezek után legitim elvárás, hogy Ukrajna biztosítsa a magyar nemzeti közösségek jogait.

– tette hozzá a tárcavezető. 

Kajrat Abdrahmanov a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: pozitív mintákat keresek arra, hogy egy országban hogyan érvényesülnek a kisebbségi jogok, hogyan lehet sokszínű társadalmat építeni, és Magyarország erre egy nagyon jó példa: ugyanis az országban biztosítják az itt élő kisebbségek, etnikai csoportok jogait, és ez látható megyei és helyi szinten is. A főbiztos elmondta, hogy szerbiai látogatása során első kézből láthatta, hogy a Vajdaságban a jó kétoldalú együttműködés hogyan tud pozitívan hozzájárulni a nemzetiségek és az államok közti kapcsolathoz. Az Ukrajnában élő magyar kisebbségek jogainak érvényesülése kapcsán a főbiztos úgy fogalmazott: 

Pozitív jeleket látok, és arra biztatom a két országot, hogy keressék a kölcsönösen elfogadható megoldásokat.

Az intézményem rendelkezésükre áll, hogy segítse ezt a folyamatot – tette hozzá az EBESZ főbiztosa. 


Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Kajrat Abdrahmanovot
Fotó: MTI/Soós Lajos

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.