A migránsok szinte megszállták Szicíliát

A délolasz tartomány elnöke figyelmeztetett, a bevándorlók között rengeteg a koronavírusos.

MTI
2021. 08. 12. 21:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyihoz képest az idén megduplázódott a szicíliai partokhoz érkezett migránsok száma, közöttük meglehetősen sok a koronavírus-fertőzött – hívta fel a figyelmet csütörtökön Nello Musumeci, a délolasz tartomány elnöke, aki szerint a migránsok valósággal megszállták Szicíliát. A sziget tartományi elnöke olasz újságíróknak nyilatkozva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem látszik apadni az illegális migránsok özöne, a derűs nyári idő, a viharmentes tenger pedig ezekben a hetekben szerinte különösen kedvez az útra kelőknek.

 

Csakhogy ismét terjed a járvány

 – hangsúlyozta Musumeci, emlékeztetve, hogy egyedül az elmúlt napon a szicíliai partokhoz közel fekvő Lampedusa szigetére 135 migráns érkezett, nem is beszélve arról a további több mint 800 emberről, akit az Ocean Viking nevű, egy magát  humanitárius szervezetnek mondó csoport által bérelt hajó juttatott olasz földre. Ez utóbbi migránsok közül 28-an bizonyultak koronavírus-fertőzöttnek – közölte a tartományi elnök. – Ez azonban csak a jéghegy csúcsa – tette hozzá. – A vizsgálatok során eddig migránsok százainál mutattak ki pozitív eredményt. Ha pedig egy fertőzött migránsnak sikerült megszöknie, kikerülve az ellenőrzéseket, az nyilvánvalóan mindenki számára aggodalomra ad okot – fogalmazott nyilatkozatában Musumeci.

 

A tartományi elnök elpanaszolta: napok óta ostromolja Mario Draghi miniszterelnököt azzal a kéréssel, hogy hirdesse ki a vészhelyzetet Szicíliára. A déli szigettartományt ugyanis egyszerre sújtja a megállíthatatlannak tűnő bevándorlási hullám, a terjedő járvány, nem is beszélve a pusztító erdőtüzekről - hangoztatta Musumeci.    

 

Országos szinten eközben folytatódik a nyilatkozatháború a politika két térfelén álló politikai erők között.

 

Az olasz belügyminisztérium kedden közzétett összesítése szerint az év eleje óta 31 777 menedékkérő érte el Olaszország partjait tengeri úton.

 

A tavalyi év azonos időszakában számuk még 14 832, 2019-ben pedig 4075 volt. Az Il Giornale című olasz napilap emlékeztet rá, hogy tavalyelőtt még Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője állt a belügyi tárca élén, ma viszont a baloldali Luciana Lamorgese.

 

Lamorgese ugyanis nem ért egyet a jobboldali pártok álláspontjával, amely szerint „migránsinvázióról” lenne szó Olaszországban. Mint ahogy azt sem tartja elengedhetetlennek, hogy rendkívüli intézkedést kelljen bevezetni a járvány terjedése miatt. Szicília tartományi elnöke viszont újabb sajtónyilatkozatában nagyon is sürgetőnek tartja a vészhelyzet kihirdetését, mégpedig nem csupán közegészségügyi szempontból, hanem azért is, mert a jelenlegi állapotok fennmaradása megítélése szerint súlyosan érinti a szociális és gazdasági élet egészét.

 

– A vészhelyzet kihirdetése nem holmi ideológiai indíttatású kérés, nem az állam és a tartomány közötti küzdelem a szempont, egyszerűen arról van szó, hogy figyelembe kell venni a katasztrofális helyzetet, és erőteljes jelzést kell adni ezzel az Európai Uniónak, hogy ne hagyják magára Olaszországot e problémák kezelésében – fogalmazott Nello Musumeci.

 

Borítókép: Líbiából az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlót vizsgálnak meg, aki a migránsok Európába szállítására szakosodott egyik hajó, az Ocean Viking fedélzetéről szállt partra a szicíliai Pozzallo kikötőjében 2021. augusztus 8-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.