Az afganisztáni tálib lázadók egy újabb tartományi székhelyet foglaltak el

Nimrúz tartomány székhelyét, Zarándzs városát rohanták le és vonták ellenőrzésük alá.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 07. 16:30
null
Kandahár, 2021. július 15. Az afgán biztonsági erõk fegyveresei egy ellenõrzõponton a dél-afganisztáni Kandahár tartományban lévõ Szpin Boldak település közelében 2021. július 14-én. A radikális iszlamista tálibok elfoglalták a Szpin Boldak-i határátkelõhelyet, amely Afganisztánt a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartománnyal köti össze. A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik megkezdték kivonulásukat Afganisztánból májusban. MTI/EPA/M. Sadiq Fotó: M. Sadiq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afganisztáni radikális iszlamista tálib lázadók szombaton elfoglalták az ország északnyugati részében fekvő Sibargan városát, Dzsauzdzsán tartomány székhelyét, és ezzel 24 órán belül és a nyugati békefenntartó csapatok kivonulásának kezdete óta már a második tartományi főváros került birtokukba.

 

Sibargan városát sajnos elfoglalták a tálibok

 

— közölte az AFP-vel Kader Malia, Dzsauzdzsán tartomány kormányzóhelyettese, hozzátéve, hogy a kormánycsapatok és kormányzati hivatalnokok a repülőtérre menekültek.

 

A tálibok pénteken Nimrúz tartomány székhelyét, Zarándzs városát rohanták le és vonták ellenőrzésük alá. Ez volt az első tartományi székhely, amelyet a lázadók elfoglaltak azóta, hogy fokozták támadásaikat a külföldi erők kivonásával párhuzamosan. Ruh Gul Hairzad tartományi kormányzóhelyettes közlése szerint a tálibok kevés ellenállással találkoztak a biztonsági erők részéről, melyek közül sokan már az elmúlt napokban elhagyták állásaikat.

 

A tálibok kerületek és határátkelők tucatjait vonták uralmuk alá az elmúlt hónapokban. Fokozták támadásaikat több tartományi székhely környékén is, köztük a nyugati Herát és a déli Kandahár tartományban. Májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Eközben a Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük.

 

Borítókép: Az afgán biztonsági erők fegyveresei egy ellenőrző ponton a dél-afganisztáni Kandahr tartományban  július 14-én. 
Fotó: MTI/EPA/M. Sadiq

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.