ENSZ: Lengyelország fogadja be a határon rekedt migránsok csoportját

Augusztus eleje óta több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni Lengyelországba Belarusz felől.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 25. 9:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden felszólította Lengyelországot, hogy fogadja be a több mint két hete a lengyel–fehérorosz határon rekedt közel-keleti migránsokat.

Felszólítjuk a lengyel hatóságokat, hogy engedjék be ezeket az embereket és haladéktalanul nyújtsanak nekik orvosi és pszichológiai, illetve jogi segítséget

– közölte Christine Goyer, az UNHCR lengyelországi képviselője. A genfi menekültügyi egyezmény értelmében, amelyet Lengyelország is aláírt, a menedékkérőket nem büntethetik határsértés miatt – tette hozzá Goyer.

A varsói kormány ugyanakkor határozottan ellenzi a 24 fős, többségében férfiakból álló csoport befogadását, amely  napok óta a lengyel–belarusz határ belarusz oldalán, Usnarz Górny lengyel község közelében táborozik. A lengyel határőrség nem engedi át őket a zöldhatáron, visszafordulásukat viszont a felfegyverzett belarusz tisztviselők akadályozzák meg. Mindemellett Lengyelország humanitárius segélyt küldött a közös határon rekedt bevándorlók megsegítésére, bár ezt egyelőre Minszk nem fogadta el.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a menedékkérők befogadása egyet jelentene azzal, hogy engedtek Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök zsarolásának. Amennyiben pedig menedékkérelmet szeretnének benyújtani, ezt megtehetik Minszkben, mivel a csoport fehérorosz területen tartózkodik.

Augusztus eleje óta több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni Lengyelországba Belarusz felől. A határőrség keddi közleménye szerint az utóbbi 24 órában 126 határsértési kísérlet történt.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn bejelentette: Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a belarusz határon a magyar–szerb határon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát.

 

Borítókép: A lengyel–belarusz határon járőröznek lengyel katonák az északnyugat-lengyelországi Usnarz Gorny környékén
Fotó: MTI/PAP/Artur Reszko 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.