Két újabb hazai fejlesztésű vakcinát engedélyeztek Kubában

A két vakcina kombinációja 91,2 százalékos hatékonyságot mutatott a klinikai tesztelések során.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 21. 16:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

HavaKét újabb hazai fejlesztésű, koronavírus elleni vakcinát engedélyeztettek Kubában – közölte szombaton a havannai vezetés. Ezzel összesen már háromfajta saját fejlesztésű oltóanyag alkalmazását hagyta jóvá a karibi szigetország. A kubai hatóságok tájékoztatása szerint a Soberana 02 vakcina két dózisának és a Soberana Plus egy adagjának kombinációja 91,2 százalékos hatékonyságot mutatott a klinikai tesztelések harmadik fázisában. A kubai gyógyszerfelügyeleti hatóság, a Cecmed pénteken hagyta jóvá a két védőoltás vészhelyzeti alkalmazását.

A Soberana 02-t Kuba közösen fejlesztette ki Iránnal. A teheráni hatóságok ezt az oltóanyagot Pasteurcovac néven engedélyezték vészhelyzeti felhasználásra. Kuba júliusban már engedélyeztette Abdala nevű vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását. Ez volt az első, Latin-Amerikában fejlesztett koronavírus elleni oltóanyag. Az Abdala és a Soberana 02 vakcinák alapját a vírusból kivont proteinek képezik.

A teljes körű védelem kialakulásához három oltásra van szükség.

Bár Kubának rengeteg tapasztalata van az oltóanyag-fejlesztésben, az Abdala és a Soberana 02 hatékonyságára vonatkozó adatokat eddig még nem sikerült független forrásból ellenőrizni. Az amerikai szankciók sújtotta ország jelenleg a járvány újabb hullámával küszködik, amit tovább súlyosbít az egészségügyi eszközök és gyógyszerek hiánya. A Kubát és Iránt sújtó szankciók elvben nem vonatkoznak a gyógyszerekre és orvosi eszközökre, ám a gyakorlatban meggátolják a külföldi cégeket, hogy szerződést kössenek ezekkel az országokkal, a bankokat pedig abban, hogy végrehajtsák az ezeket az országokat érintő tranzakciókat.

 

Borítókép: kubai nőt oltanak az Abdala vakcinával Havannában 2021. augusztus 2-án. Yamil Lage/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.