Már negyven áldozata van az észak-törökországi áradásoknak

A térségre szerda óta rekordmennyiségű csapadék hullott, az éves mennyiség mintegy harmada.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 14. 14:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombatra tovább nőtt a Törökország északi részén, a Fekete-tenger partján fekvő Kastamonu, Sinop és Bartin tartományt sújtó áradások halálos áldozatainak száma, a török katasztrófavédelem (AFAD) közlése szerint immár negyven. Törökországban a fekete-tengeri partvidék a legcsapadékosabb, így az árvíznek és a földcsuszamlásoknak is a leginkább kitett.  

A mentésben több mint ötezer ember, tizenkilenc helikopter és több mint ötszáz gépjármű vesz részt.

Süleyman Soylu belügyminiszter csütörtök éjszaka a régióba látogatott, és azt mondta, ez a legsúlyosabb áradás, amelyet valaha látott. Ráadásul a térségben a települések sűrűn lakottak, a lakóházak egy része ártéren épül fel rossz minőségben – írták hírügynökségek. Kastamonuban és Sinopban mintegy kétszáz faluban nincs áramszolgáltatás.

A térségre szerda óta rekordmennyiségű csapadék hullott, az éves mennyiség mintegy harmada, ráadásul a várakozások szerint szombatig folytatódik az esőzés.

Törökország délnyugati részében ezzel párhuzamosan már sikerült megfékezni az erdőtüzeket, amelyekből július 28. óta országszerte 299-et számláltak.
Borítókép: Mentőalakulatok tagjai menekítik ki otthonukból az embereket a heves esőzések nyomán bekövetkezett áradás és földcsuszamlás sújtotta Kastamonuban. Fotó: MTI/EPA/Anadolu/Mehmet Kaman

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.