időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.08.09. 14:47 2021.08.09. 20:16
Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaországban

Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaország nyugati részén hétfő reggel – jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren.

A tárcavezető támogatásáról biztosította az ország katolikus közösségét. Egy, az ügyet jól ismerő forrás elmondta, hogy a gyilkos feladta magát a Mortagne-sur-Sevre-i csendőrségen. A férfi igazságügyi megfigyelés alatt állt a tavaly júliusi nantes-i katedrális tűzzel kapcsolatban tette – hozzá a forrás. 

A Valeurs Actuelles című jobboldali médium információi szerint a gyilkosságot egy ruandai migráns követte el.

 

A Franceinfo közszolgálati rádió szerint a meggyilkolt Olivier Maire atyára Saint-Laurent-sur-Sevre-ben bukkantak rá egy missziósházban. 

 

A hatvanéves atya hónapok óta szállást adott gyilkosának

 – mondta el egy rendőrségi forrás. Darmanin támogatásáról biztosította az ország katolikus közösségét, és hozzátette: a nap folyamán felkeresi a térséget.

Ügyészek később közölték, hogy a pap meggyilkolásának gyanújával letartóztattak egy ruandai bevándorlót, aki igazságügyi megfigyelés alatt áll a nantes-i katedrális tavaly júliusi felgyújtásának gyanúja miatYannick Le Goater, a Vendée megyei La Roche-sur-Yon község ügyésze újságíróknak elmondta: a rendőrség a pap holttestére egy szobában talált rá, amelyhez a gyanúsított adott nekik kulcsot. Le Goater szerint a nyomozás jelenlegi állása szerint nincs terrorista indítékra utaló jel. A gyanúsítottat a katedrális felgyújtását követően május végéig őrizetben tartották, majd igazságügyi felügyelet mellett szabadon engedték, és elhelyezték az apátságban – tette hozzá. Miután a férfi arról beszélt, hogy távozni akar, egy pszichiátriai osztályra szállították, ahol július végéig maradt. A hatóságok továbbra is vizsgálják az elkövető indítékát.

Egy, az ügyet jól ismerő forrás korábban azt mondta, hogy a gyilkos a Mortagne-sur-Sevre-i csendőrségen adta fel magát. A hatóságok szerint a ruandai férfi gyújtotta fel tavaly júliusban a gótikus katedrálist. A tűzben értékes freskók semmisültek meg, és tönkrement a templom híres orgonája is, amely még a francia forradalmat és a második világháborút is túlélte.

A Valeurs Actuelles című jobboldali médium információi szerint a gyilkosság elkövetője egy 40 éves ruandai bevándorló, Emmanuel Abayisenga. Ezt Christelle Morancais, a Loire-mente régió tanácsának elnöke is megerősítette a Twitteren.

A ruandai férfi korábban önkéntesként dolgozott az egyházmegyénél. A francia bevándorlási hivatal 2019-ben kiutasította az országból, de a ruandai férfi az országban maradt, tárgyalásra várva.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés nevű párt vezetője a Twitteren azt írta: "Franciaországban előfordulhat, hogy valaki illegálisan érkezik az országba, felgyújtja a nantes-i katedrálist, nem utasítják ki, majd visszaesik, és meggyilkol egy papot". Le Pen aláhúzta:

 az állam és a belügyminiszter teljes csődjét látja a történtekben.

Darmanin a válaszában azt írta: Le Pen a tények ismerete nélkül gerjeszti a vitát. A migránst ugyanis a kitoloncolási rendelet ellenére addig nem távolíthatják el Franciaországból, amíg igazságügyi megfigyelés alatt áll - érvelt. A Vatikán egyelőre nem reagált a katolikus pap meggyilkolásának hírére.

 

Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a nyugat-franciaországi Nantes Szent Péter és Szent Pál-székesegyházában 2020. július 18-án. Fotó: MTI/AP/Laetitia Notarianni

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.