„Miniszterelnökségem alatt Izraelben nem jön létre palesztin állam”

Naftali Bennett izraeli kormányfő csütörtökön Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal a Fehér Házban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 26. 15:55
LAPID, Jair; BENNETT, Naftali
Naftali Bennet, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetõje. Fotó: Yonatan Sindel Forrás: MTI/AP/Flash 90 pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miniszterelnökségem idején Izrael nem annektál palesztin területeket Ciszjordániában, és nem engedi ott a Palesztin Állam megalakítását sem

– jelentette ki Naftali Bennett izraeli kormányfő a The New York Times című amerikai újságnak Joe Biden amerikai elnökkel tervezett első kormányfői találkozója előtt.

Bennett az amerikai lapnak elmondta, hogy kormánykoalíciójának bal- és jobboldali, valamint centrista pártokból álló összetétele azt jelenti, hogy jelenleg egyik irányba sem lehetségesek drasztikus diplomáciai lépések.

– Minden izraeli miniszterelnöke vagyok, és a közös nevezőt keresem, miként tudunk arra összpontosítani, amiben mindannyian egyetértünk

– hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

Bennett közölte, hogy tovább folytatja a Ciszjordániában található izraeli telepek építését azok természetes növekedésének megfelelően. Ez az izraeli közbeszédben annak biztosítását jelenti, hogy a már ott élők gyermekei is lakáshoz juthassanak szüleik közelében.

Az interjú egyetlen éles hangú kijelentése a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál szerint az volt, hogy Jeruzsálem csakis Izrael fővárosa lesz. Ez az álláspont szemben áll a palesztinok követelésével, ugyanis ők is ragaszkodnak Jeruzsálemhez jövendő államuk fővárosaként.

Donald Trump előző amerikai elnök ennél mérsékeltebb álláspontot képviselt, amikor nem zárta ki, hogy Jeruzsálem egyik, a palesztin területeket Izraeltől elválasztó fal túloldalán található elővárosa, Abu Disz legyen a majdani Palesztina fővárosa, ahol a kilencvenes években már fel is építették a palesztin parlament azóta is üresen álló épületét.

– Jeruzsálem Izrael fővárosa

– szögezte le most Bennett.

– Más népeknek nem fővárosa – tette hozzá.

Bennett – elődjéhez, Benjamin Netanjahuhoz hasonlóan – ellenzi Biden törekvéseit az Iránnal kötendő újabb atomalkura, miután Trump 2018-ban kilépett a 2015-ben megszületett korábbi megállapodásból. Az izraeli kormányfő azonban kiemelte, hogy a feszültség fokozása nélkül fejti ki majd a véleményét Bidennek ebben a kérdésben.

– Az észszerűen gondolkodó arab országokkal közösen térségbeli koalíciót kell építenünk, amely elhárítja és gátolja Irán terjeszkedését és uralomvágyát

– fogalmazott Bennett a The New York Timesnak.

Netanjahu előzőleg nyíltan szembeszegült a még Donald Trump megválasztása előtt az Egyesült Államokat irányító Barack Obama amerikai elnök kormányával, amely többhatalmi megállapodást kötött Iránnal. Netanjahu akkor, a republikánusok meghívására beszédet mondott az amerikai kongresszusban Obama iráni politikája ellen, s ezzel magára haragította az amerikai Demokrata Párt egy részét is. Mostani interjújában Bennett leszögezte, hogy kerülni fogja az efféle konfliktusokat.

– Új módszereket kell találni a problémák kezelésére, nagyon realistának és pragmatikusnak kell lenni, és észszerűen kell viselkedni a barátokkal – hangsúlyozta Naftali Bennett a Joe Biden amerikai elnökkel tervezett találkozója előtt.

Borítókép: Naftali Bennett, Izrael miniszterelnöke. Fotó:. MTI/AP/Flash 90 pool/Yonatan Sindel

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.