Újabb katona halt meg a kabuli merényletben, már száz felett a halottak száma

Tizenháromra emelkedett a kabuli repülőtérnél elkövetett terrorcselekményben meghalt amerikai katonák száma – közölte az amerikai hadsereg csütörtök este, miközben amerikai médiumok szerint már száz fölé emelkedett a két robbantásos merénylet és az azt követő tűzpárbaj halálos áldozatainak száma.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 27. 7:22
null

Tizenháromra emelkedett a kabuli repülőtérnél elkövetett terrorcselekményben meghalt amerikai katonák száma – közölte az amerikai hadsereg csütörtök este, miközben amerikai médiumok szerint már száz fölé emelkedett a két robbantásos merénylet és az azt követő tűzpárbaj halálos áldozatainak száma.

A The Wall Street Journal című amerikai lap washingtoni idő szerint csütörtök késő esti jelentése alapján a halálos áldozatok száma közben 103-ra emelkedett, miután a 13 amerikai katona mellett 90 civil is meghalt a merényletek következtében.

Megerősíthetem, hogy meghalt egy tizenharmadik amerikai katona, aki az Abbey kapunál elkövetett támadásban sebesült meg

– közölte Bill Urban, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) szóvivője.

A merényletben megsebesült amerikai katonákról beszélve Urban hozzátette, hogy

a legfrissebb adatok szerint a sebesültek száma 18, s jelenleg evakuálják őket Afganisztánból, speciálisan felszerelt C–17-es repülőgépekkel.

A kabuli repülőtér közelében csütörtökön két öngyilkos merénylő követett el robbantást. A terrorcselekmények elkövetőjeként az Iszlám Állam szervezete jelentkezett. A hatalmat Afganisztánban augusztus közepén megkaparintó radikális tálib mozgalom határozottan elítélte a merényleteket, és megígérte, hogy az elkövetőket bíróság elé állítják.

Az afgán főváros nemzetközi repülőtere körül nagy volt a feszültség és a zsúfoltság, amióta a hatalomból húsz éve elűzött fanatista tálibok augusztus 15-én harc nélkül bevonultak Kabulba, és a nyugati hatalmak megkezdték állampolgáraik, diplomatáik és afgán segítőik kimenekítését az országból.

Az amerikai erők legalább két napja jelezték, hogy növekszik egy, a repülőteret érintő terrorcselekmény veszélye, és többször figyelmeztettek arra, hogy aki teheti, hagyja el a repülőtér környékét. Ennek ellenére afgánok ezrei tartózkodtak a repülőtér betonkerítése körül abban a reményben, hogy feljuthatnak valamelyik evakuációs repülőgépre.

Az egyik öngyilkos merénylő afgán újságírók szerint a kerítés menti vizesárok mentén összezsúfolódott sűrű tömegbe férkőzött be, mielőtt működésbe léptette volna a testére öltött robbanószerkezetet, s a robbantás után valakik tüzet is nyitottak a tömegre – írta jelentésében a DPA német hírügynökség.

A borítóképen: Füst száll a magasba egy robbanást követően a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 26-án                                                                                                                   Fotó: MTI/AP/Vali Szabavun

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.