Vizsgálatot indítottak a brazil elnök ellen

Bolsonaro többször is megkérdőjelezte az ország elektronikus választási rendszerét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 03. 12:35
Brazil's President-elect Jair Bolsonaro reacts as he speaks to media at the Army Headquarters in Brasilia
Brazil's President-elect Jair Bolsonaro reacts as he speaks to media at the Army Headquarters in Brasilia, Brazil December 5, 2018. REUTERS/Adriano Machado - RC1D7BDEC000 Fotó: REUTERS/Adriano Machado - RC1D7BDEC000
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brazil legfelsőbb választási bíróság (TSE) hétfőn vizsgálatot indított Jair Bolsonaro brazil elnök ellen, aki azt állította, hogy ellenfelei az elektronikus választási rendszert kihasználva el akarják csalni a jövő évi választásokat.

Bolsonaro, aki 2022-ben is indul a választásokon, többször is megkérdőjelezte az országban 1996 óta működő elektronikus választási rendszer létjogosultságát a jelenlegi formában.

Legutóbb múlt csütörtökön egy Facebookon-videóban, amelyben hosszasan beszélt arról, meggyőződése, hogy csalások történtek az előző két elnökválasztás során.

A brazil legfelsőbb választási bíróság szerint Jair Bolsonaro brazil elnök bűncselekményt követett el
Fotó: Reuters/Adriano Machado – RC1D7BDEC000

Az elnök egyelőre nem tudta bizonyítani a vádakat, amelyekkel bírálói szerint megpróbálja aláásni a bizalmat a választási hatóságokban azért, hogy veresége esetén megtámadhassa az eredményt – írták hírügynökségek.

A legfelsőbb választási bíróság egyúttal úgy döntött, a legfelsőbb bírósághoz fordul, hogy kiderítse, bűncselekményt követett-e el Bolsonaro, amikor a közösségi médiában támadta az ország választási rendszerét, és „fenyegette a brazil demokráciát”.

A TSE azt követően voksolt a Bolsonaro elleni nyomozás megindítása mellett, hogy az elnök egy olyan választási rendszer fenntartásával vádolta a bíróság tagjait, amelynek célja Luiz Inácio Lula da Silva korábbi baloldali elnök újbóli hatalomra segítése.

Bolsonaro nyomtatott bizonylatok kötelezővé tételét követelte, amelyekkel – vitatott eredmények esetén – igazolhatók lennének az elektronikusan leadott szavazatok. Hozzátette: előfordulhat, hogy nem fogadja el a következő évben esedékes elnökválasztás eredményét, ha nem eszközölnek változtatásokat a rendszeren. Korábban azt is mondta: ha nem lesznek nyomtatott bizonylatok, akkor választások sem lesznek 2022-ben. Bolsonaro javaslatáról csütörtökön szavaz egy kongresszusi bizottság. Az elnök hívei több városban tüntettek a hétvégén, támogatásukról biztosítva a felvetést.

Brazíliában a TSE finanszírozza az elektronikus választási rendszerek kutatását és fejlesztését.

A latin-amerikai ország 2000-ben az első volt a világon, ahol teljesen elektronikus úton zajlott a választás.

Az országban tömegek vesznek részt a választásokon, ugyanis 18 és 70 év között kötelező a szavazás, amelynek elmulasztásáért elfogadható indok híján pénzbírság jár. Hétfőn egy 18 aktív és egykori brazil bíróból álló csoport biztosított arról, hogy a választási rendszer mentes a csalástól. Aláhúzták: 1996 óta egyszer sem dokumentáltak csalást a választásokon. A bírák szerint a nyomtatott bizonylatok kézi számlálása esetén sokkal nagyobb lenne a lehetőség a csalásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.