A francia belügyminiszter a fekete jogvédő liga feloszlatását kezdeményezi

Ultimátumot adott a spanyol kormány Katalóniának · A francia médiafelügyelet letiltotta a jobboldali publicista, Éric Zemmour televíziós szereplését · Madrid vezetése szinte teljesen eltörli a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokat · A francia belügyminiszter a fekete jogvédő liga feloszlatását kezdeményezi.

2021. 09. 14. 14:31
Minneapolis, 2021. mjus 24. Tntetk a rendri erszak ldozatv vlt afroamerikai George Floyd hallnak els vfordulja alkalmbl rendezett megemlkezsen Minneapolisban 2021. mjus 23-n. A rasszizmus s a rendri erszak elleni tntetshullmot, valamint a Black Lives Matter (a Fekete letek is Szmtanak, BLM) nev politikai-trsadalmi mozgalom ismeretsgt George Floyd halla vltotta ki, aki egy brutlis rendri intzkedsben vesztette lett 2020. mjus 25-n Minneapolisban. MTI/EPA/Craig Lassig Fotó: Craig Lassig Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ultimátumot adott a spanyol kormány Katalóniának

Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn bejelentette: a katalánok szeptember 30-ig kapnak időt arra, hogy eldöntsék, élnek-e a barcelonai repülőtér felújításának lehetőségével vagy sem. Úgy fogalmaztak: ha a katalán kormány, különösképpen az elnök, Pere Aragonés nem nyilvánítja ki egyértelműen, hogy hajlandó részt venni az 1,7 milliárd eurós projekt támogatásában, akkor azt végleg visszavonják. A régió vezetése zsarolásnak minősítette a kormányfő kijelentését. Madrid augusztus elején döntött arról, hogy a jó kapcsolat jegyében kibővíti az El Prat repülőteret, mely új terminált, futópályát és gyorsvasútmegállót is kapna. Sokáig úgy tűnt, a katalán kormány nem állja útját a beruházásnak, néhány hete azonban bírálni kezdték a terveket arra hivatkozva, hogy a projekt tönkreteszi a reptér körüli élővilágot, így nem fogják támogatni azt. Válaszul Madrid közölte: befagyasztja a beruházást. Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn jelentette be azt is, hogy hosszas tanakodás után úgy döntött, részt vesz az e heti spanyol–katalán találkozón, mely a tervek szerint hosszú idő után az első békés hangvételű párbeszéd lehet a felek között. Mivel azonban az elmúlt hetekben a felek oda-vissza adták az ultimátumokat egymásnak, mindenki arra számít, hogy továbbra sem lesz egyszerű megtalálni a közös nevezőt. Katalóniának ugyanis továbbra is egyetlen célja van: függetlenedni Spanyolországtól.

Forrás: elpais.com

A francia médiafelügyelet letiltotta a jobboldali publicista, Éric Zemmour televíziós szereplését

A francia Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (CSA) döntése szerint a CNews francia hírtelevízió meghatározatlan ideig nem szerepeltetheti Face á l’Info című közéleti műsorában Éric Zemmour francia jobboldali esszéírót, publicistát. A CNews csatorna tulajdonosa, a Canal+ csoport hétfőn jelentette be a médiahatóság döntését. A határozat hátterében az áll, hogy a francia jobboldali szavazók körében népszerű és nyíltan migrációellenes Zemmour (aki rendszeresen kiáll az Orbán-kormány politikája mellett) hónapok óta lebegteti azt a lehetőséget, hogy ő is indul a 2022-es francia köztársaságielnök-választáson.

A francia médiahatóság közölte, hogy a politológust az őt övező médiafigyelem és társadalmi érdeklődés miatt mostantól akkor is „a francia politikai paletta egyik szereplőjének” tekinti – állandó és markáns politikai állásfoglalása és tevékenysége okán –, ha Zemmour elnökjelöltsége még nem eldöntött tény. A megtorpedózott Face á l’Info közéleti háttérműsor a CNews csatorna egyik legkedveltebb, főműsoridős programja volt, többek között éppen Éric Zemmour felszólalásai miatt. Zemmour bejelentette, hogy a YouTube-on indít saját csatornát.

Forrás: leparisien.fr

Madrid vezetése szinte teljesen eltörli a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokat

Isabel Díaz Ayuso, a spanyol fővárosi régió jobboldali elnöke hétfőn bejelentette, hogy szeptember 20-tól megszünteti a vendéglátóhelyeket, kulturális intézményeket és az éjszakai szórakozóhelyeket érintő nyitvatartási időre vonatkozó korlátozásokat, tehát mindenki addig fogad majd vendégeket, ameddig szeretne. A diszkók és éjjeli bárok újra kinyithatnak a régióban, a bárteraszok kapacitását pedig hosszú idő után ismét 100 százalékra emelik, asztalonként már 8-10 ember is fogyaszthat majd egyszerre. A mozikban, színházakban pedig mindenféle férőhely-korlátozás megszűnik. Ayusót a bejelentésével egy napon kitüntették Milánóban, ahol átvehette a Bruno Leoni Intézet elismerését, a Szabadság lángja nevet viselő díjat, mellyel elismerték kiemelkedő munkáját a koronavírus-járvány okozta válság kezelésében. A madridi közösség nyilatkozatában hangsúlyozta: Ayuso az első spanyol, akit egy rangos európai kitüntetéssel díjaztak a világjárvány idején tanúsított magatartásáért és munkájáért.

Források: vozpopuli.com, libertaddigital.com

A francia belügyminiszter a fekete jogvédő liga feloszlatását kezdeményezi 

Gérald Darmanin francia belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy elindította a hivatalos eljárást a Fekete-afrikaiak Védelmi Ligája jogvédő szervezet feloszlatására, mert a ligát – annak erőszakos tevékenysége alapján – a belügyminiszter rasszistának nyilvánította.

A fekete-afrikaiak ligája múlt szombaton egy százfős, feketékből álló tömeget vezényelt a normandiai kistelepülés, Val-de-Reuil polgármesteri hivatalához. Először liszttel öntötték le a polgármestert, majd zaklattak egy esküvőre összegyűlt (francia) násznépet. Ezután a tömegből kiváló harminc fő betört a városházára, és egy ott dolgozó nő tiltakozása ellenére erőszakkal behatoltak az épületbe. Ekkor csatlakozott hozzájuk az utcán várakozó további hetven fő.

A fekete-afrikaiak ligája azért hívta össze a demonstrálókat, mert egy héttel korábban a településen két helyi fiatal heves összeszólalkozását követően a szülők és népes rokonsága között tömegverekedés tört ki. A csoportban kurdok és szenegáliak csaptak össze. A városban a feszültségek egy hét alatt sem csitultak, mindennapossá váltak a nagy létszámú csoportok hangos felvonulásai, amelyekhez még Párizsból is érkeztek tüntetők, akik egymásnak is rasszista rigmusokat kántáltak az utcán.

Források: lefigaro.fr, leparisien.fr, dailymotion.com

A borítókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.