A volt külügyminiszter lesz Japán következő miniszterelnöke

Kisida Fumio nyerte a kormányzó Liberális Demokrata Párt elnöki tisztségéért tartott szavazást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 29. 10:51
KISIDA, Fumio; SZUGA, Josihide
Toki, 2021. szeptember 29. Szuga Josihide hivatalbl tvoz japn miniszterelnk (b) s Kisida Fumio korbbi japn klgyminiszter nnepel, miutn Kisida megnyerte a japn kormnyprt, a Liberlis Demokrata Prt (LDP) elnki tisztsgrt tartott szavazst Tokiban 2021. szeptember 29-n. Kisida lesz vrhatan az orszg j miniszterelnke is. MTI/EPA/Getty Images/Carl Court Fotó: Carl Court
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisida Fumio volt külügyminiszter nyerte szerdán Japánban a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségéért tartott szavazást, így várhatóan ő lesz az ország új miniszterelnöke is. Kisida a legfrissebb összesítés szerint 257 szavazatot szerzett a döntő fordulóban, legerősebb riválisa, Kono Taro, az oltási programért felelős miniszter pedig 170-et. A választáson két nő, Takaicsi Szanae volt belügy- és távközlési miniszter és Noda Szeiko is indult, ám ők az első kör után visszaléptek.

Elemzők szerint Kisida Fumio viszonylag alacsony támogatottságot élvez az országban, így elképzelhető, hogy személye megnehezíti az LDP helyzetét a parlamenti választásokon. Az új miniszterelnök legfontosabb feladata a koronavírus-járvány nyomán megroppant japán gazdaság talpra állítása lesz. Korábban Kisida azt mondta, célja a középosztály, illetve a gazdaságilag sérülékeny csoportok – például a kisgyerekes családok – erősítése.

Kisida Fumio 2012-től 2017-ig állt a külügyi tárca élén. E tisztségében ő volt az egyik szervezője Barack Obama akkori amerikai elnök 2016-os hirosimai látogatásának, 2015-ben pedig ő írta alá Szöullal a második világháborúban a japán hadsereg által prostitúcióra kényszerített dél-koreai nők ügyét rendező, „végső és visszafordíthatatlan” megállapodást. Ebben megegyeztek, hogy pénzalapot hoznak létre az 1910 és 1945 közötti japán gyarmati uralom idején szexrabszolgaságra kényszerített dél-koreai nők támogatására, amelyhez a japán kormány egymilliárd jennel (2,8 milliárd forinttal) járul hozzá. Dél-Korea pedig vállalta, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt.

Az LDP-t eddig irányító Szuga Josihide, a jelenlegi miniszterelnök szeptember elején jelentette be, hogy nem indul a párt elnöki posztjáért. A párt elnöki tisztsége lényegében automatikusan a miniszterelnöki posztot is jelenti, mert a kormányzó pártnak többsége van a parlament alsóházában. Japánban legkésőbb november végén parlamenti választásokat tartanak.

 

Borítókép: Szuga Josihide hivatalából távozó japán miniszterelnök (balra) és Kisida Fumio korábbi japán külügyminiszter ünnepel, miután Kisida megnyerte a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt elnöki tisztségéért tartott szavazást Tokióban 2021. szeptember 29-én.
Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Carl Court

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.