CSU-elnök: Nem valószínű újabb nagykoalíció Németországban

Markus Söder: Számolni kell azzal az eshetőséggel, hogy baloldali koalíció veszi át az ország vezetését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 08. 16:07
SDER, Markus
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök. Fotó: Philipp Gülland Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem valószínű a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2013-ban kezdett közös kormányázásának folytatása Németországban, ha az SPD győz a szeptember 26-i szövetségi parlamenti választáson (Bundestag) – mondta a bajor CSU elnöke egy szerdai interjúban. Markus Söder a Deutschlandfuk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége egy újabb választási győzelem esetén azért dolgozna, hogy stabil kormánya legyen Németországnak.

Így a szövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Die Linke (Baloldal) kivételével valamennyi parlamenti erővel tárgyalnának a kormányzati együttműködés lehetőségéről.

A szociáldemokraták viszont győzelmük esetén mindent elkövetnének azért, hogy elkerüljék az újabb koalíciót a CDU/CSU-val, és „másmilyen” kormánya legyen az országnak. Ezért minden választónak számolnia kell azzal az eshetőséggel, hogy egy baloldali koalíció veszi át Németország vezetését – fejtette ki a CSU-elnök bajor tartományi miniszterelnök. Kiemelte, hogy az adóemelésről szóló baloldali tervekkel szemben csökkenteni kell a német gazdaság derékhadát adó közepes méretű vállalkozások terheit, és a védelmi költségvetés növelését ellenző baloldali állásponttal szemben kulcsfontosságú Németország külső biztonságának megerősítése. Az SPD egyik lehetséges partnerére, a Zöldekre utalva hozzátette, hogy az éghajlat védelméért folytatott küzdelemben nem szorulhat háttérbe a jólét megőrzése. A CDU/CSU választói támogatottságának folyamatos csökkenését jelző közvélemény-kutatási adatokról elmondta, hogy nem szabad minden felmérést készpénznek venni, de pártja és a szövetség közös kancellárjelöltje, az Armin Laschet vezette CDU valóban „súlyos helyzetben” van, hiszen az adatokból kibontakozik egy trend, méghozzá egy lefelé tartó trend.

Azonban szeptember 26-ig van még esély megfordítani ezt a trendet

– mondta Markus Söder.

Szerdai német sajtóértesülések szerint a CSU vezetése a kampányhajrára azt tervezi, hogy az eddiginél is határozottabban követik az utóbbi napokban bevetett új stratégiát, amelynek lényege a törzsszavazók mozgósítása a baloldali fordulat, különösen a Baloldal kormányra kerülésének  lehetőségére hivatkozva. Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz  az ARD országos köztelevízió kedd esti választási fórumán a lehetséges koalíciókról elmondta: azt tartaná a legjobbnak, ha a CDU/CSU a következő törvényhozási ciklusban ellenzékben „pihenné ki” a kormányon töltött utóbbi 16 év megpróbáltatásait.

Ismét kifejtette, hogy leginkább a Zöldekkel alakítana kormányt. Ugyanakkor ismét nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy pártja a Baloldallal is együttműködik.

A legutóbbi felmérések szerint az SPD a szavazatok 24-26 százalékát gyűjtheti össze a Bundestag-választáson, a CDU/CSU pedig 19-20 százalékos eredménnyel a második helyen végezhet. A Zöldek 17-19 százalék körül állnak. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 12-13 százalékára számíthat, az AfD a szavaztok 11 százalékát gyűjtheti össze, az SPD-től balra álló Baloldal hat százalék körüli eredménnyel végezhet. Így az eddigi kettő helyett valószínűleg három partnerre lesz szükség a parlamenti többségre támaszkodó kormány alakításához.

Borítókép: Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/Philipp Gülland

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.