Kína párbeszédre és kölcsönös tiszteletre kéri partnereit

Hszi Csin-ping: Kétmilliárd adag koronavírus elleni oltóanyagot kínál fel Peking a világnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 22. 8:37
HSZI Csin-ping
New York, 2021. szeptember 22. Hszi Csin-ping knai elnk videozenett hallgatjk a rsztvevk az ENSZ-kzgyls 76. lsszakn a vilgszervezet New York-i szkhzban 2021. szeptember 21-n. MTI/AP/Pool/Mary Altaffer Fotó: Mary Altaffer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína elkötelezett a nemzetközi együttműködés mellett – jelentette ki kedden Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök videóüzenetében az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának általános vitáján.

Az államok között elkerülhetetlenül fellépő különbségeket és problémákat a kölcsönös tiszteleten és egyenjogúságon alapuló párbeszéddel és együttműködéssel kell megoldani

– emelte ki a kínai elnök. – Párbeszédre és a felek bevonására kell törekedni a konfrontáció és a kiközösítés helyett – tette hozzá Hszi Csin-ping. Felszólalásában a kínai elnök hangsúlyozta országa békés szándékait a nemzetközi kapcsolatokban. Kijelentette, hogy Kína sosem támadna meg, vagy félemlítene meg más országokat, s nem tör egyeduralomra sem.

Bejelentette, hogy Kína kétmilliárd adag koronavírus elleni oltóanyagot tervez felkínálni az idei év végéig a világnak. – Kína minden erőfeszítést megtesz, hogy az év végéig mintegy kétmilliárd dózis, Covid–19 elleni vakcinát átadhasson a világnak – mondta Hszi Csin-ping.

Az oltások hatalmas fegyvert jelentenek a Covid–19 elleni harcban. Ismételten hangsúlyoztam annak szükségét, hogy a védőoltásokat globális közjónak kell nyilvánítani, és elérhetővé, illetve megfizethetővé kell tenni őket a fejlődő országok számára is

– húzta alá Hszi Csin-ping a vakcinák méltányos globális elosztásáért emelve szót.

A klímavédelemről szólva a kínai elnök több erőfeszítést sürgetett a károsanyag-kibocsátás szintjének mérséklésében. – Kína fokozni fogja a fejlődő államoknak nyújtott támogatását a környezetbarát, alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások kifejlesztésében és nem fog újabb szénerőműveket építeni külföldön – ismertette nyilatkozatában Hszi Csin-ping. Kína exporthatalomként szénerőművek százait építette fel eddig más államokban. Mindemellett a kínai vezető megerősítette azon ígéretét, hogy a több mint egymilliárd lakosú országát 2060-ig klímasemlegessé teszi.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök videóüzenetét hallgatják a résztvevők az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én.
Fotó: MTI/AP/Pool/Mary Altaffer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.