Háború kirobbanásától tartanak Délkelet-Ázsiában

Tengerjogi viták élezik tovább a konfliktust Kína és az Egyesült Államok között.

2021. 09. 21. 5:55
BIDEN, Joe; MORRISON, Scott; JOHNSON, Boris
Washington, 2021. szeptember 16. Joe Biden amerikai elnök (k), Scott Morrison ausztrál miniszterelnök (b) és brit hivatali partnere, Boris Johnson (j) videokonferencia keretében tart sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Házban 2021. szeptember 15-én. A sajtóértekezleten bejelentették, hogy háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget hoztak létre. A három ország angol nevének rövidítésbõl AUKUS-nak elnevezett kezdeményezés elsõdleges céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása érdekében. MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras Fotó: Oliver Contreras
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai katonai repülőgépek sértették meg a hétvégén Tajvan légterét. A légtérsértés napján haladt át a Tajvani-szoroson az amerikai haditengerészet „rutin járőrözést végző” rombolója. Tajvanon bejelentették: a következő öt évre csaknem kilencmilliárd dollárral növelik a katonai költségvetést a Kína jelentette súlyos fenyegetés miatt. Új szintre emelték a Japán és Vietnam közötti védelmi együttműködési partnerséget is egy múlt hétvégén Hanoiban aláírt megállapodással.

Érezhetően fokozódik a feszültség Délkelet-Ázsiában, s nem csillapította a kedélyeket az a múlt heti amerikai–ausztrál–brit bejelentés sem, miszerint Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól.

Ausztrália arra hivatkozik: új stratégiai környezettel szembesül a térségben. Augusztusi körútja során Kamala Harris amerikai alelnök a délkelet-ázsiai országok sanyargatásával vádolta meg Pekinget. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök a múlt héten arra szólította fel a térség országait: ne engedjék a külső erők beavatkozását a régió belügyeibe.

Peking magának követeli az általa kijelölt tengeri vonalon belül fekvő területeket, amelyekre igényt tart Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is. Kína mesterséges szigeteket létesített a tengerből kiemelkedő sziklazátonyokon és homokpadokon, előretolt helyőrségeket telepített oda. A térség halban gazdag, a tengerfenék alatt pedig gázmezők terülnek el. Mindemellett fontos kereskedelmi hajózási útvonalról van szó. Az amerikai haditengerészet gyakran tart ott a hajózás szabadságát nyomatékosító manővereket.

Az indiai- és a csendes-óceáni térség egyre kiemelkedőbb szerepet kap az Egyesült Államok és a Kína közötti nagyhatalmi versengésben.

James Stavridis, a NATO volt európai főparancsnoka idén áprilisban úgy vélekedett, Délkelet-Ázsiában megnőtt a veszélye annak, hogy a katonai erőfitogtatás valódi fegyveres konfliktussá alakul át az amerikai és a kínai haditengerészetek között.

Ha Kína a tengeren összecsap Vietnammal, Malajziával vagy a Fülöp-szigetekkel, az az Egyesült Államoknak ürügyet szolgáltat majd arra, hogy beavatkozzon, ez pedig közvetlen katonai konfliktust eredményezhet Kínával

– mondta a South China Morning Post hongkongi lapnak Csen Hsziang-miao (Chen Xiangmiao) politikai elemző.

Veszélyes az Egyesült Államoknak az a törekvése, hogy a NATO terjessze ki védelmi tevékenységét erre a térségre is, hiszen megnő annak a veszélye, hogy fegyveres konfliktus alakul ki

– vélekedik ugyancsak Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. A biztonságpolitikai szakértő lapunknak elmondta: a tengeralattjárókról szóló múlt heti bejelentés nem Ausztráliáról szól, hanem Kínáról, Kína bekerítéséről. – Ehhez a törekvéshez azonban Nagy-Britannián kívül nem akarnak csatlakozni a NATO európai tagállamai, ezért Washington a katonai szövetség egységét is megzavarta – utalt a francia–amerikai diplomáciai válságra.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök, Scott Morrison ausztrál miniszterelnök és brit hivatali partnere, Boris Johnson videókonferencia keretében tart sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Házban 2021. szeptember 15-én
Fotó: MTI/EPA/Oliver Contreras

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.