Lapozó: Kiesett a kontroll a svéd rendőrség kezéből, de a Pride-on ott vannak

Nyájimmunitás nélkül hagyja maga mögött a koronavírus-járványt Spanyolország · A francia fiatalok 20 százaléka részben vagy teljesen analfabéta · Nem küldik haza a Ceutában maradt migránsgyerekeket · Kiesett a kontroll a svéd rendőrség kezéből, mégis fontos feladatának tekinti a Pride-on való aktív részvételt.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 28. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyájimmunitás nélkül hagyja maga mögött a koronavírus-járványt Spanyolország

A Spanyol Oltási Szövetség elnöke, Amós Garcia arról számolt be, hogy az oltási lefedettség már közel 80 százalékos, a kórházi ellátások országszerte napról-napra csökkennek, ezért kizárják az újabb, nagy járványhullámok kialakulását. Hozzátette, hogy Spanyolországnak nem kell megvárnia a teljes nyájimmunitást ahhoz, hogy „maga mögött hagyhassa végre a koronavírus-járványt” és visszatérjen a normális élethez. Úgy véli: továbbra is ki fognak alakulni gócpontok, mivel mintegy 5 millió 12 év alatti gyermeket a számukra jóváhagyott vakcina híján továbbra sem lehet beoltani, ráadásul még több mint 4,5 millió főt a felnőtt lakosságban sem immunizáltak. 

Ennek ellenére a kormány a szakértők és is azzal számolnak, hogy a Covid–19 egy influenzához hasonló betegségként kezd el most már beépülni a köztudatba és a hétköznapi élet részévé válik, hiszen teljesen eltüntetni már senki sem fogja tudni. A spanyolországi régióvezetők megkezdték az utolsó korlátozások feloldását is. 

Forrás: EL PAÍS

A francia fiatalok 20 százaléka részben vagy teljesen analfabéta

François-Xavier Bellamy francia filozófiatanár és az Európai Parlament Néppárti képviselője a közelmúltban tette közzé tanulmányát a franciaországi közoktatás színvonaláról és eredményességéről. A Valeurs Actuelles portálnak nyilatkozó Bellamy elmondta, hogy a jelenlegi oktatási rendszer Franciaországban nem alkalmas arra, hogy megtanítsa a diákokat olvasni. Bellamy a francia oktatási minisztérium adatait idézi, amelyek szerint a francia tanulók 20 százaléka részben vagy egészben írástudatlan, az iskolai felmérésekben megszokott szövegolvasási és szövegértelmezési vizsgafeladatokat részben vagy egyáltalán nem tudja megoldani. Az iskolai tesztfeladatok pedig olyan egyszerű szövegeket tartalmaznak, mint például egy mozi műsora.

Bellamy súlyosnak és Franciaország történetében példátlannak nevezte a lesújtó eredményt, és hangsúlyozta, hogy ha korcsoportonként öt diákból egy elbukik az olvasási-értelmezési feladatokon, az riasztó képet fest Franciaország jövőjéről, ugyanis korcsoportonként 800 ezer diákról van szó, akiknek a 20 százaléka úgy halad a felnőttkor felé, hogy olvasási nehézségei vannak.

Forrás: valeursactuelles.com

Nem fogják hazaküldeni a Ceutában maradt migránsgyerekeket

Az Országos Legfelsőbb Bíróság semmisnek nyilvánította a repatriációt. Ítéletük szerint a belügyminisztérium a ceutai kormány jóváhagyásával „abszolút eltért az ilyen esetekben törvényileg szabályozott eljárástól”, továbbá „megsértette az érintett kiskorúak bírói védelemhez való alapvető jogát is”. A bíróság egyértelműsítette, hogy a hazatelepítés kapcsán minden gyerek helyzetét egyenként kell felülvizsgálni, lehetőséget kell biztosítani mindegyiküknek a bírósági meghallgatásra és a fellebbezésre is. A spanyol kormányt civil gyermekvédelmi szervezetek panaszolták be, miután augusztus elején megkezdték a májusban Ceutába átszökött mintegy 900 kísérő nélküli kiskorú hazatelepítését. Indoklásukban, amelyet végül a bíróság is helyben hagyott, szerepelt, hogy a kormány megsérti a legalapvetőbb jogaikat és szembemegy a bevándorlásügyi törvény előírásaival. A közel ezer gyerek tavasszal tört be az exklávé területére 11 ezer afrikai migránssal együtt, miután egy diplomáciai konfliktus nyomán Marokkó leállította a ceutai határellenőrzést. 

Forrás: ABC

Kiesett a kontroll a svéd rendőrség kezéből, mégis fontos feladatának tekinti a Pride-on való aktív részvételt

Annak ellenére, hogy a rendőrség komoly kapacitáshiánnyal küszködik Göteborgban is, és nem képes úrrá lenni az elővárosokban jelen lévő problémákon, bejelentették, hogy az állomány aktívan részt vesz a West Pride-on. A szeptember 27-e és október 3-a között sorra kerülő LMBTQ-rendezvényen a rendvédelmi szerv azzal a céllal lesz ott, hogy megmutassa, a rendőrség mindenki számára rendelkezésre áll, olvasható a rendőrség honlapján. Ennek érdekében munkacsoportot hoztak létre. Az eseményen külön standdal lesznek jelen, ahol előadásokkal és gyermekeknek szóló programokkal is készülnek. 

Legutóbb kedd hajnalban történt feltehetően súlyos bűncselekmény Göteborgban. A belvárosban robbant fel egy társasház, amelyben 25-en sebesültek meg, közülük négyen súlyosan, és több száz embert kellett evakuálni. A gázrobbanás lehetőségét a rendőrség kizárta.  

Forrás: Polisen, Svenska Morgonbladet, SVT

Borítókép: Youtube

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.