időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

A cseh szenátus elnöke fogadta a tajvani külügyminisztert

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.27. 18:38
A cseh szenátus elnöke fogadta a tajvani külügyminisztert

Csehország és Tajvan gazdasági együttműködésének kiszélesítéséről és a kiberbiztonságról tárgyalt szerdán Prágában Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke és Joseph Vu tajvani külügyminiszter. A Tajvant saját részének tekintő Kína a prágai nagykövetsége útján azonnal hivatalosan bírálta a találkozót, és tiltakozott ellene. A tajvani diplomácia vezetője a Kínával kapcsolatos politikai és gazdasági eseményekkel foglalkozó Sinopsis akadémiai projekt keretében érkezett kétnapos látogatásra Prágába. Joseph Vu látogatása szorosan összefügg a hét elején Prágában lezajlott cseh–tajvani gazdasági és beruházási fórummal, amelyen megjelent a tajvani fejlesztési miniszter, valamint a tudományért és kutatásokért felelős tárcavezető is. A kétoldalú gazdasági fórumot 2016 óta szervezi a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium.

A három tajvani miniszter prágai látogatása lehetőséget adott a cseh–tajvani stratégiai gazdasági együttműködés megerősítésére

– jelentette ki Miloš Vystrčil, miután a szenátus székhelyén fogadta a tajvani külügyminisztert.

Miloš Vystrčil a tárgyalások után a szenátus elnökének Ezüstérméjével tüntette ki Joseph Vut. A látogatás a cseh parlamenti felsőház, a szenátus küldöttségének Miloš Vystrčil házelnök által vezetett tavalyi tajvani látogatásának viszonzása. Ez utóbbit akkoriban a cseh államfő és a kormányfő is nyíltan ellenezte.

Joseph Vu újságíróknak nyilatkozva nagyra értékelte Csehország hozzáállását Tajvanhoz, és kijelentette, hogy ez példa lehetne más országok számára is.

Kína prágai nagykövetsége azonnal tiltakozott Joseph Vu látogatása ellen, és nyilatkozatában azt állította, hogy „a cseh szenátus platformot kínált a Tajvan önállóságával kapcsolatos szeparatista erőknek”. A kínai fél a találkozót „határozottan elítéli, nem ért egyet vele, és megteszi a legitim és szükséges lépéseket ez ügyben” – olvasható a kínai diplomáciai képviselet nyilatkozatában. A nagykövetség szerint néhány cseh személyiség provokációjáról van szó, amely sikertelenségre van ítélve. 

Borítókép: Sört iszik Miloš Vystrčil, a cseh szenátus elnöke és Joseph Vu tajvani külügyminiszter 2021. október 27-én Prágában. Fotó: TEITTER/Tajvani külügyminisztérium