A kormánykoalíció nyerhette meg Japánban a választást

Becslések szerint a jobboldali pártok 239–288 mandátumot szerezhetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 31. 18:43
KISIDA, Fumio
Tokió, 2021. október 31. Kisida Fumio japán miniszterelnök, a Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetője megjelöli a sikeresen szereplő jelöltek nevét pártja tokiói székházában a parlamenti választások napján, 2021. október 31-én. A legutóbbi parlamentben a japán politikai színteret szinte szünet nélkül 66 éve uraló LDP 276 képviselői hellyel rendelkezett, míg szövetségese, a jobbközép Komeito párt huszonkilenccel. MTI/EPA/AFP pool/Behrouz Mehri Fotó: Behrouz Mehri Forrás: MTI/EPA/AFP pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó koalíció nyerhette meg Japánban a vasárnapi parlamenti választásokat, és bár némi veszteséggel, de megőrizheti többségét a törvényhozásban a helyi médiában megjelent előrejelzések szerint. A jobboldali Liberális Demokrata Párt (LDP) és a jobbközép Komeito párt szövetsége az NHK japán köztelevízió becslése szerint 239–288 mandátumot szerezhet. Ez kevesebb, mint az előző ciklusban birtokolt képviselői helyek száma, amikor a 465 tagú alsóházban 305 mandátummal a két párt kényelmes többséggel kormányozhatott. Az NHK becslése világos visszaesést mutat az LDP számára:

a Liberális Demokrata Párt egyedül 212–253 mandátumra számíthat, míg korábban 276 helye volt. Az LDP 2012 óta folyamatosan magáénak tudhatta az alsóházi képviselői helyek legalább 60 százalékát.

Az Aszahi televízió 280 képviselői helyet, míg a TBS csatorna 269-et jósolt a kormánykoalíciónak. Abe Sindzó volt kormányfő 2020 szeptemberében egészségi okokra hivatkozva lemondott miniszterelnöki tisztségéről. Utódja, Szuga Josihide csak egy évig maradt tisztségében, miután sokan bírálták a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit. Kisida Fumio szeptember végén lett az LDP elnöke, majd október elején a parlament alsóháza megválasztotta az ország miniszterelnökének. Akkor csak 50 százalék körüli volt a népszerűsége a választók körében. Az LDP-nek Japánban az 1950-es évek óta szinte töretlen a hatalma.

Borítókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök, a Liberális Demokrata Párt vezetője megjelöli a sikeresen szereplő jelöltek nevét pártja tokiói székházában a parlamenti választások napján, 2021. október 31-én. Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Behrouz Mehri

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.