A német választók Scholzot, nem Laschetet akarják kancellárnak

Felmérések szerint Armin Laschetnek távoznia kell a CDU elnöki tisztségéből a választási kudarc után.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 01. 14:30
SCHOLZ, Olaf; LASCHET, Armin
Berlin, 2021. szeptember 16. Annalena Baerbocknak, a nmet Zldek trselnknek s kancellrjelltjnek, Olaf Scholznak, a Nmet Szocildemokrata Prt kancellrjelltjnek s Armin Laschet szak-rajna-vesztfliai tartomnyi miniszterelnknek, a Keresztnydemokrata Uni (CDU) elnknek, a CDU-CSU prtszvetsg kancellrjelltjnek vlasztsi plaktja (b-j) Berlinben 2021. szeptember 16-n. A parlamenti vlasztsokat szeptember 26-n tartjk Nmetorszgban. MTI/AP/Michael Sohn Fotó: Michael Sohn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szociáldemokrata vezetésű kormányt kíván a németek többsége a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás utáni első, pénteken ismertetett felmérések szerint. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint

a németek 59 százaléka tartaná jónak, ha a választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alakítana kormányt, méghozzá a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP).

A választók jóval kisebb része, 24 százaléka azt tartaná megfelelőnek, ha a második helyezett, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége lépne koalícióra a Zöldekkel és az FDP-vel.

Hasonló arányokat mutatott ki a másik országos köztelevízió, az ARD megbízásából végzett kutatás, amely szerint a választók 51 százaléka érzi úgy, hogy leginkább egy SPD–Zöldek–FDP-kormány jelenthet politikai megújulást Németországnak. A másik variációtól, a CDU/CSU–Zöldek–FDP összetételű koalícióról a németek csupán 18 százaléka gondolja, hogy új fejezetet nyitna az ország történetében.

Mindkét felmérés szerint a németek döntő többsége úgy látja, hogy távoznia kell a CDU elnöki tisztségéből a párt és a CSU közös kancellárjelöltjének, a választáson sikertelen Armin Laschetnek.

A ZDF adatai szerint a németek csaknem kétharmada – 63 százaléka –, az ARD kutatása alapján pedig pontosan kétharmada érzi úgy, hogy Laschetnek mennie kell.

Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz iránti megelőlegezett bizalom viszont igen erős.

Az ARD felmérésében megkérdezettek 50 százaléka szerint az eddigi szövetségi pénzügyminiszter jó kancellár lenne. A ZDF kutatása szerint a németek 76 százaléka őt tenné meg Németország következő kormányfőjének.

A vasárnapi Bundestag-választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékával végzett az első helyen. A CDU/CSU története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, így már csak a második számú politikai erő Németországban.

Borítókép: Annalena Baerbocknak, a német Zöldek társelnökének és kancellárjelöltjének, Olaf Scholznak, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltjének és Armin Laschet észak-rajna–vesztfáliai tartományi miniszterelnöknek, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, a CDU/CSU pártszövetség kancellárjelöltjének választási plakátja Berlinben 2021. szeptember 16-án
Fotó: MTI/AP/Michael Sohn

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.