időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Armin Laschet vállalja a felelősséget a CDU választási kudarcáért

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.16. 15:33 2021.10.16. 15:46
Armin Laschet vállalja a felelősséget a CDU választási kudarcáért

Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.

 Egyedül enyém a felelősség a választási kampányért, senki másé

– fogalmazott a CDU elnöke, Észak-Rajna–Vesztfália tartomány kormányfője a párt ifjúsági szervezetének kongresszusán szombaton Münsterben. Burkoltan utalt rá, hogy kész lenne akár lemondani is, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ez mikor és milyen formában történhetne meg, és ki lenne az utódja a párt élén.

A CDU/CSU pártunió – Angela Merkel távozó kancellár pártja – a szavazatok 24 százalékát szerezte meg a szeptember 26-i német parlamenti választásokon. Armin Laschet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hiányzott az egység a CDU kampánya mögül.

A [választásokon győztes] szociáldemokraták megmutatták, hogyan kell egységet mutatni a kampányban, a belső ellentétek dacára is

– mondta pártelnök. Hozzátette: egykor ez volt a CDU erőssége is, és a jövőben ismét ennek [az egységnek] kell a párt erősségévé válnia, ha választást akar nyerni.

Armin Laschetet áprilisban választották meg az uniópártok miniszterelnök-jelöltjének, miután hosszú csatározást folytatott nála népszerűbb vetélytársával, Markus Söderrel, a bajor CSU elnökével. Söder nem ment el az ifjúsági szervezet mostani kongresszusára. Megfigyelők szerint Söder támogatói nem sorakoztak föl egységesen Laschet mögött a választási kampányban.

Borítókép: Armin Laschet, a Keresztnydemokrata Unió elnöke a német szövetségi parlamenti választás estéjén, Berlinben, 2021. szeptember 26-án

Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.