Az SZNT kitüntette Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt

A Székely Nemzeti Tanács alelnöke szerint a hatalom példát akart statuálni velük, ezért kellett korábban börtönbe vonulniuk.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 12. 20:43
Kézdivásárhely, 2016. március 15. Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke s Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, a két terrorizmussal vádolt, vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848-49-es forradalom s szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-n. MTI Fotó: Kátai Edit Fotó: Kátai Edit Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Moyses Márton-oklevelet és díszmedált adott át a terrorizmusért kirótt börtönbüntetésből nemrég szabadult Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak. A Sepsiszentgyörgyön szűk körben tartott kedd délutáni díjátadót közösségi oldalán közvetítette az SZNT. Az eseményen csak Szőcs Zoltán vett részt, a hűléssel küszködő Beke István internetes közvetítésben követte a rendezvényt.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke elmondta: a Moyses Márton kitüntető címhez oklevél, díszmedál és a Vétlenül az igazságért jelmondat tartozik. Hozzátette: olyan jelvényt készítettek, amely állandóan viselhető. 

Ezt ugyanis nem a büszkeség jeleként, hanem azért kell viselni, hogy a közösséget helytállásra biztassa. 

Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke laudációjában azt mondta: Beke István és Szőcs Zoltán azt tette, amit minden nemzeti érzelmű székely fiatalnak tennie kellene. A rendelkezésére álló eszközökkel közösséget formált, az egy évszázada tartó elnemzetlenítési törekvések ellensúlyozására cselekedett. Nem rejtette véka alá, büszkén vállalta, és a mindennapokban is megélte őseitől örökölt identitását. Ferencz Csaba úgy vélte: a hatalom példát akart statuálni velük, ezért kellett börtönbe vonulniuk. Szőcs Zoltán köszönetében kifejtette: fiatalon és lázadón tették a dolgukat. Hozzátette: a kitüntetés mindazokat illeti, akik kitartottak.

A díjátadó ünnepség keretében mutatták be Hegedüs Imre János Az ötödik kerék című, Moyses Márton életéről szóló regényt. Amint Ferencz Csaba felidézte: Moyses Márton több társával megpróbált átszökni a román–magyar határon, hogy az 1956-os magyar forradalom segítségére siessen. A székely fiatalembert bebörtönözték, rabsága alatt kivágta a nyelvét, hogy erőszakkal se lehessen vallomásra bírni, szabadulása után pedig Brassó főterén felgyújtotta magát, és néhány hónap szenvedés után meghalt. Ferencz Csaba a székelység mártírjaként említette.  

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság terrorcselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. Pár nap híján négy évet töltöttek le a büntetésből. 

A kézdivásárhelyi két férfi ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság szinte a teljes vádiratot megalapozatlannak tartotta, és felmentette őket a vádpontok többsége alól. 

A két férfit a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni romániai ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból arra következtetett, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik Szőcs Zoltán és Beke István ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen.

Borítókép: Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, a két terrorizmussal vádolt, vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-én
Fotó: MTI/Kátai Edit
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.