Bűnvádi eljárás megindítását javasolták Bolsonaro elnök ellen

A brazil elnököt tartják felelősnek a koronavírus-helyzet súlyosságáért és rengeteg ember haláláért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 27. 9:44
null
BRAZIL-POLITICS-BOLSONARO-VOLUNTEER DAY Fotó: EVARISTO SA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brazil szenátus egyik bizottsága kedden azt javasolta, hogy Jair Bolsonaro elnök ellen bűnvádi eljárás induljon a koronavírusnak, a világon második legmagasabb mértékű halálos áldozatainak számával kapcsolatos tettei és mulasztásai miatt. A 7:4 arányú szavazás egy hat hónapos bizottsági vizsgálat végső pontja volt, amely a kormánynak a járvány kezelését vizsgálta.

A bizottság hivatalosan jóváhagyta azt a jelentést, amely felszólítja az ügyészeket, hogy Bolsonarót a sarlatánságtól és a bűnözésre való felbujtástól kezdve a közpénzekkel való visszaélésen át az emberiesség elleni bűncselekményekig terjedő vádakkal állítsák bíróság elé, és ezzel tegyék felelőssé őt a Brazíliában történt több mint 600 ezer koronavírus okozta halálesetek közül sokért.

Az elnök tagadta a vádakat. Most a döntés, hogy a legtöbb vádat benyújtják-e, Augusto Aras főügyészre hárul, aki Bolsonaro kinevezettje, és akiről széles körben úgy vélik, hogy védelmezi őt. Omar Aziz szenátor, a vizsgálat elnöke azt mondta, hogy szerda reggel átadja az ajánlást a főügyésznek. Függetlenül attól, hogy vádat emelnek-e, a jelentés várhatóan felerősíti a megosztó elnökkel szembeni kritikákat, akinek a 2022-es újraválasztási kampánya előtt visszaesett a népszerűsége – nagyrészt a koronavírus brazíliai halálos áldozatainak magas száma miatt. A járvány kezdete óta Bolsonaro akadályozta a helyi vezetők által a vírus terjedésének megállítására tett erőfeszítéseit, mondván, hogy a gazdaságnak tovább kell működnie, hogy a szegények ne szenvedjenek még nagyobb nélkülözést. Emellett kitartóan kiállt egy malária elleni gyógyszer mellett, jóval azután, hogy széles körű tesztek kimutatták, hogy az nem hatékony a koronavírus ellen, tömeggyűléseket tartott, ahol maszkok nélkül jelent meg, és kétségeket ébresztett a védőoltásokkal kapcsolatban. Bolsonaro azzal védekezett, 

azon kevés világ vezetői közé tartozik, akik elég bátrak ahhoz, hogy szembeszálljanak a globális egészségügyi ajánlásokkal, és hogy a legkevésbé sem tévedett.

Szenátorok beszélnek a koronavírusban elhunyt brazil áldozatok számát jelző táblával az előtérben a koronavírus-járvány kezelését vizsgáló testület ülésén 2021. október 20-án. Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres 

A mostani jelentés szerzője, Renan Calheiros szenátor először a múlt héten mutatta be az 1200 oldalas dokumentumot. Ebben az áll, Bolsonaro azzal, hogy a járvány elleni küzdelemben ragaszkodott a malária elleni hidroxiklorokin gyógyszerrel való kezeléshez – gyakorlatilag az egyetlen kormányzati eszközhöz –, erősen közreműködött a koronavírus elterjedéséhez az országban. Ennek következtében a fő felelős a szövetségi kormány által a járvány során elkövetett hibákért – szerepelt a dokumentumban. A szenátorok úgynevezett G7-es csoportjának azon bizottsági tagjai, akik nem Bolsonaro köréhez tartoznak, egyetértettek Calheiros jelentésének legtöbb pontjával. Hétfőn ismét összeültek, hogy véglegesítsék a szöveget. A módosítások között szerepel, hogy további 13 ember ellen javasolnak vádemelést – akik közül sokan az egészségügyi minisztérium jelenlegi vagy volt alkalmazottai –, valamint a nehéz helyzetben lévő Amazonas állam kormányzója ellen is.

A végleges jelentés két vállalat és összesen 78 ember ellen javasol vádat, köztük Bolsonaro, a kormány tisztviselői, többtucatnyi szövetséges és az elnök három fia ellen, akik politikusok.

Az alsóház elnökének, Arthur Lírának, Bolsonaro elkötelezett szövetségesének szavazást kellene kezdeményeznie arról, hogy megindítsák-e a vádemelési eljárást – ami a törvényhozó testület tájékoztatása szerint igen valószínűtlennek tűnik. Flavio Bolsonaro szenátor, az elnök egyik fia, jogilag gyengének és politikailag motiváltnak nevezte a jelentést. Egy korábbi tervezet azt javasolta, hogy az elnököt emberölés és népirtás miatt is vád alá helyezzék, de ezt még a múlt heti bemutatása előtt elvetették. Néhány bizottsági tag ellenezte az ilyen vádakat, míg mások aggodalmukat fejezték ki, hogy a bombasztikus állítások alááshatják a jelentés hitelességét. A szenátus bizottságának a vizsgálatról szóló utolsó meghallgatása kedden – a vírus brazíliai halálos áldozatainak emlékére – egyperces néma csenddel ért véget.

Borítókép: Jair Bolsonaro brazil elnök. Fotó: AFP/Evaristo SA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.