időjárás 4°C Virgil 2021. November 27.
logo

„Egyiptom stabilitása Magyarország érdeke is”

Harangozó Éva
2021.10.11. 12:29 2021.10.11. 15:13
„Egyiptom stabilitása Magyarország érdeke is”

Magyarország síkra száll azért, hogy Egyiptommal kapcsolatban korrekt és nem elfogult kijelentések hangozzanak el
– emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyiptomi kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. A magyar tárcavezető szerint az észak-afrikai országról támadó, elfogult és képmutató nyilatkozatok látnak napvilágot, amelyek elfogadhatatlanok.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: 

nagyon fontosak a kétoldalú kapcsolatok Magyarország számára, ugyanis a térség stabilitása, főleg Egyiptom biztonsága és nyugalma hazánknak is érdeke.

A sajtótájékoztatón a két miniszter többek között a gazdasági kapcsolatok jelentőségét emelete ki. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság és Magyarország sokat profitál ebből a barátságból, és semmifajta nyitott kérdés nincsen a két ország között.

A magyar közlekedési ipar valaha volt legnagyobb megrendelésének nevezte a magyar tárcavezető azt a 370 milliárd forintos projektet, amelynek keretében 1300 vasúti kocsit gyárt le a magyar–orosz konzorcium.  A Magyar Nemzet kérdésére Szijjártó Péter kifejtette: a megrendelésből 650 Magyarországon készül, és az első kocsikat pedig már le is szállította Egyiptomba. A tárcavezető hozzátette, hogy a vasúti hálókocsik modernizálásában is számít Egyiptom Magyarország segítségére.  

A külgazdasági és külügyminiszter emellett megemlítette, hogy magyar szakemberek részt vesznek a szuezi és az alexandriai kikötők korszerűsítésében, valamint a Sínai-fészigeten a vízellátásában is segédkeznek. A koronavírus elleni védekezésben Szijjártó Péter kiemelte a vakcinaadományozást és a vakcinaigazolások kölcsönös elfogadását.

Számeh Sukri, az Egyiptomi Arab Köztársaság külügyminisztere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy többek között a migráció megoldásában nincsen közös európai álláspont, viszont Magyarország ebben a kérdésben is kiállt Egyiptom mellett. A miniszter kiemelte azt is, hogy folyamatosan egyeztet a két ország, és mély a kapcsolat a két nép között is. A tárcavezető szerint Egyiptom nagyot fejlődött az oktatás területén, és igyekszik abban is, hogy minél jobban meg tudja oldani a koronavírus elleni védekezést.  

Az egyiptomi külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ország GDP-jének  10 százalékát a turizmus teszi ki, ezért figyelnek arra, hogy akik ezen a területen dolgoznak, mind be legyenek oltva.  

Sameh Shoukry a közös gazdasági kapcsolatok közül kiemelte azt, hogy többek között infrastuktúra területén nagyon jó az együttműködés, ugyanis magyar szakemberek segítenek az országban több új városrész kiépítésében. A felek több együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírtak a találkozón, többek között a kereskedelem, a nemzetközi fejlesztések, az oktatás, a kultúra és az űrkutatás területén.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Számeh Sukri egyiptomi külügyminisztert a Puskás Arénában

Fotó: MTI/Soós Lajos