időjárás 2°C Taksony 2021. November 29.
logo

Férjhez ment Mako hercegnő, elveszítette császári státusát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.26. 16:35
Férjhez ment Mako hercegnő, elveszítette császári státusát

Férjhez ment Mako japán hercegnő a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez – közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státusát, mivel férje, Komuro közember. Naruhito császár harmincéves unokahúgának döntése értelmében az esküvőt nem a császári szertartás szerint tartották.

Mako lett továbbá a császári család első olyan tagja, aki visszautasította azt a 150 millió jenes (412,5 millió forintos) összeget is, amely az esküvő miatt a császári státusról lemondó hercegnőnek jár.

Az esküvőt követően a pár rövid sajtótájékoztatót tartott, amelyen Mako elnézést kért a házassága nyomán felmerülő bármiféle kellemetlenségért. Miközben szerelmet vallott férjének, úgy fogalmazott: „Nagyon sajnálom az okozott kellemetlenséget, és hálás vagyok azoknak […], akik továbbra is támogatnak”.

Számomra Kei pótolhatatlan – a házasság szükséges döntés volt számunkra

– fűzte hozzá.

Mako hercegnő Naruhito császár öccsének, Akisino hercegnek és Kiko hercegnőnek az elsőszülött gyermeke. Az 1991-ben született Mako eleinte követte a császári hagyományt, és a Gakusuin magánegyetemen tanult, ahol a császári család tagjai általában szoktak. Később azonban szakított a hagyománnyal, további egyetemi tanulmányai miatt otthagyta az említett intézményt. Mako ezután a tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen tanult, majd egy évet az Edinburgh-i Egyetemen tanult, később pedig mesterdiplomát szerzett a Leicesteri Egyetemen.

Borítókép: Mako hercegnő, Naruhito császár unokahúga és férje, Komuro Kei sajtótájékoztatót tart a tokiói Grand Arc Hotelben 2021. október 26-án, ahol bejelentették, hogy a nap folyamán egybekeltek. Fotó: MTI/EPA/SIPA/Nicolas Datiche