időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Lapozó: Svédországban minden második tanár fizikai bántalmazásnak van kitéve

Forrás: Mediaworks
2021.10.20. 15:52 2021.10.20. 16:15
Lapozó: Svédországban minden második tanár fizikai bántalmazásnak van kitéve

Márki-Zay Magyarország utolsó esélye egy svéd lap szerint · A bírói döntés ellenére nem vonják ki forgalomból a valenciai Castellónban betiltott LMBTQ-könyveket · Gőzerővel halad az oltási kampány Olaszországban · Minden második tanár fizikai bántalmazásnak van kitéve Svédországban.

Márki-Zay Magyarország utolsó esélye a svéd lap szerint

„Nagyon sok forog kockán a jövő évi választásokkor” –  írja vezércikkében a Dagens Nyheter. Arról írnak, hogy Orbán Viktor manipulatív politikájának köszönhetően Magyarországot kirakhatják az Európai Unióból, és ha ő marad hatalmon, tovább folytatódhat az ország antidemokratizálódása. A lap név nélküli publicistája úgy véli, a „semmiből” előkerült Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje az, akire oda kell figyelni, mert jó esélye van rá, hogy esetleges kormányával a demokratikus értékek újra a helyükre kerülnek, és a nemzet visszakerül az unióba, a demokratikus országok sorába. Márki-Zay konzervatív és katolikus, ami a lap szerint Magyarországon előnyös, mert megszólíthatja a nem baloldali embereket is. 

Az írás szerint Orbán Viktor 2010 óta szisztematikusan lebontotta a demokratikus intézményeket, megszüntette a sajtószabadságot, politikai hatalmát kiterjesztette az Alkotmánybíróságra, ezért át tudta írni az alkotmányt, keményen fellépett LMBTQ-közösség ellen és Soros Györggyel szemben antiszemita kampányt folytat. „Az áprilisi választás lehet a demokrácia utolsó esélye” – zárja írását az anonim szerző a magát független liberálisnak nevező napilap cikkében.

Forrás: Dagens Nyheter

A bírói döntés ellenére nem vonják ki forgalomból a valenciai Castellónban betiltott LMBTQ-könyveket

Mónica Oltra, a regionális kormány elnökhelyettese közölte: az ellenőrizetlen tartalmú, 11 iskolába kiszállított, 12–17 éves korosztálynak szánt LMBTQ-érzékenyítő kiadványok az intézményekben és a könyvesboltok polcain maradnak, mert a valenciai kormány elkötelezett a sokszínűség elfogadása mellett. Úgy fogalmazott: „A bírák nem választhatják meg, hogy mely törvények megfelelőek számukra, és melyek nem.” Ezért követelik a végzés felfüggesztését. A leginkább vitatott könyv írója, Bruno Bimbi újságíró úgy fogalmazott: „Az ilyen típusú próbálkozásokkal kezdődik a fasizmus felemelkedése.” Példaként említette Brazíliát, Lengyelországot és Magyarországot is, arra célozva, hogy ezekben az országokban célirányosan támadják az LMBTQ-csoportokat. A leszbikusok, melegek, transz-, bi- és interszexuálisok és mások állami szövetsége nevű szervezet is nyilatkozatot adott ki: szerintük a castellóni bíróság a teljesen legális könyvek betiltásáról szóló ítélettel ideológiai cenzúrát hajt végre, és ezzel ellentmond a kiskorúak érdekeinek, mert sérti a tudáshoz való jogukat. A szekrénykor vége – Homo-, bi- és transzszexuálisok a XXI. században című könyvet betiltotta a castellóni városi bíróság, mert egy katolikus szervezet szerint tartalmi ellenőrzés nélkül akarják tanítani belőle a diákokat. Tartalomjegyzékében olyan szélsőséges című fejezetek szerepelnek, mint Meleg prostituáltak a Vatikánban, A pápa nem tud semmit a divatról (a melegekről sem) vagy Allah nem nagy és Jézus nem szeret minket.

Források: www.publico.es, www.eldiario.es, www.vozpopuli.com

Gőzerővel halad az oltási kampány Olaszországban

Mario Draghi miniszterelnök a szenátusi ülés keretében mondott köszönetet mindazoknak, akik felvették a védőoltást, és ezzel a gesztussal hozzájárulnak az ország biztonságos újraindulásához. – Egy átmeneti megtorpanás után, Olaszország behozta a lemaradást, és az európai átlag felett teljesített – mondta Draghi.  A kormányfő meg van elégedve, hiszen már most érezhető a lakosság magas átoltottságának pozitív hatása. 86 százalék megkapta az első adagot, 81 százalék pedig teljes védelemben részesült. – A felelősségteljes hozzáállásának köszönheti az ország, hogy az oktatás, valamint a kereskedelmi és termelő ágazatok zavartalanul működhetnek – ismerte el Draghi.

Forrás: www.lastampa.it

Minden második tanár fizikai bántalmazásnak van kitéve Svédországban

A tanárszakszervezet friss tanulmánya szerint az alapfokú intézmények pedagógusainak a fele fizikai, hetven százaléka pedig szóbeli erőszaknak van kitéve. Hetedik osztálytól felfelé, beleértve a középiskolai korosztályt is, ez az arány még rosszabb. A szakszervezet elnöke szerint az egész országot érinti az iskolai erőszak, a napközikben a legrosszabb a helyzet. Johanna Jaara Åstrand a TV4 reggeli műsorában elmondta, nem ritka, hogy leköpik, megütik a tanárt, de olyan is előfordult, hogy állapotos tanárnőt rúgott hasba egy diák. A kialakult helyzet okai között a hiányzó forrásokat és a politikai akaratot említette. Szerinte kisebb osztályokra, illetve csoportokra lenne szükség, több gyógypedagógusra, akik segíteni tudnak a speciális igényű tanulóknak, hogy megfeleljenek az oktatási intézmények elvárásainak. Åstrand az okok között nem említette, hogy a bevándorlás következményeként drasztikusan megváltozott a gyermekek iskolai összetétele. 

Forrás: TV4

Borítókép: Rendőrök a nyugat-svédországi Trollhaettan város Kronan nevű iskolája előtt egy erőszakos támadás után. Fotó: MTI/EPA/Stig Hedström