Román alkotmánybírósági döntést kifogásol Brüsszel

Levélben kért magyarázatot az Európai Bizottság a román kormánytól egy júniusi alkotmánybírósági határozattal kapcsolatban, amely nem ismeri el az uniós jog elsőbbségét a bukaresti döntéssel kapcsolatban. Sajtóbeszámolók szerint a brüsszeli jelzés a kötelezettségszegési eljárás megindítását készíti elő Románia ellen.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti alkotmánybíróság júniusban döntött úgy, hogy a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket vizsgáló különleges ügyészség nem szüntethető meg bírósági ítélettel, az intézmény sorsáról csakis a román parlament dönthet. A taláros testület nyáron immár harmadik alkalommal nyilvánította alkotmányosnak az említett ügyészséget, holott sokan úgy értelmezték az Európai Unió Bírósága (EUB) egyik májusi döntését, hogy az felülírta a román alkotmánybíróság korábbi határozatait a kérdésben. Az EU bíróságának döntése értelmében a romániai bíróságok feladata megvizsgálni: a bírák és ügyészek által elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészség létrehozásakor tiszteletben tartották-e az unió alapjogi chartájában előírtakat.

Ezzel egyes elemzők szerint az EUB gyakorlatilag semmissé tette a román alkotmánybíróság jogosultságát, s a romániai bíróságok hatáskörébe helyezi az európai jog alkalmazását a parlament, a kormány vagy a taláros testület döntéseinek ellenében.

A bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket vizsgáló különleges ügyészség kérdése korábban élesen megosztotta az azóta felbomlott jobbközép bukaresti koalíciót. A liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) adta volna át a megszüntetendő testület hatásköreit, de ezt a megoldást Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította a DNA vitatott tevékenysége miatt. A korrupcióellenes ügyészség hitelessége azután kérdőjeleződött meg, hogy kiderült: lépéseit titkosszolgálatokkal kötött együttműködési paktumok befolyásolják. Az RMDSZ szerint nem szabad visszaadni a DNA-nak a bírák és ügyészek kivizsgálásának hatáskörét, mivel csak így lehet elkerülni a múltbeli visszaélések elkerülését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.