A migránsok elhagyják a kuźnicai határátkelő környékét

Maciej Wąsik belügyminiszter-helyettes szerint a belaruszok buszokkal viszik el a külföldieket a helyszínről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 17. 13:45
Grodno, 2021. november 17. Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábora a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én. MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov Forrás: MTI/EPA/BELTA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyják a migránsok a kuźnicai lengyel–belarusz határátkelő környékén létesített tábort – közölte szerdán a lengyel határőrség. Maciej Wąsik belügyminiszter-helyettes szerint a belaruszok buszokkal viszik el a külföldieket a helyszínről. A határátkelő közelében, a belarusz oldalon táborozó külföldiek összecsomagoltak, és elhagyják a tábort, ismeretlen helyre távoznak belarusz tisztviselők kíséretében – olvasható a lengyel határőrség Twitter-oldalán. Wąsik a TV Republika lengyel konzervatív hírtelevíziónak elmondta: úgy értesült, hogy Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök buszokat küldött a határátkelőhöz, a migránsok felszállnak ezekre és távoznak.

Úgy néz ki, hogy Lukasenka elveszítette ezt a határcsatát

– jegyezte meg a miniszterhelyettes.

Anna Michalska, a határőrség szóvivője későbbi sajtóértekezletén nem zárta ki, hogy a migránsokat más helyre viszik, ahol esetleg tábort vernek és újabb határátkeléssel próbálkoznak. Közölte, hogy a távozók egy része fagerendákat vitt magával. Kedden a lengyel rendvédelmi erők kétórás csata után megállították a bezárt kuźnicai határátkelő belarusz oldaláról induló ostromot, amelynek során a migránsok köveket és hanggránátokat használtak, a lengyel oldalról pedig vízágyúkat és könnygázt vetettek be, a határt védők közül összesen tizenketten megsérültek. A határőrség egyúttal két tömeges, összesen mintegy 150 fő részvételével elkövetett határsértési kísérletről számolt be egy szerda reggeli Twitter-bejegyzésben. Ezek a lengyel–belarusz határszakasz más, Kuźnica Bialostockától déli irányban mintegy 120, illetve 140 kilométerre fekvő pontjain történtek éjjel, mindkét kísérletet meghiúsították. Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter szerda reggel egy rádióinterjúban úgy ítélte meg, hogy a határon fennálló helyzet egyhamar nem fog megoldódni.

Fel kell készülni következő hónapokra, remélem, nem évekre

– jelentette ki.

Az év eleje óta a lengyel–belarusz határon több mint 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. A feszültség a múlt hét elején éleződött ki, amikor Kuźnica Bialostockánál nagyobb tömeg bevándorlót kísértek a határhoz belarusz egyenruhás fegyveresek. Azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén, ők az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen áttörni a határon. A határszakaszon a lengyelek a jövő év közepéig öt méter magas acélfalat emelnek. A határ menti térségben november végéig rendkívüli állapot van érvényben. A szejm szerda este a határőrizeti törvény módosításáról szavaz, mely lehetővé tenné a bejárási tilalom meghirdetését a térségben és szabályozná az onnan jelenleg kitiltott újságírók munkáját is.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábora a lengyel határnál, a kuźnicai átkelőnél, a belarusz Grodno környékén 2021. november 17-én. (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.