A rekordmagas járványügyi mutatók ellenére karneváloznak a kölniek

A résztvevők különösen azokat veszélyeztetik, akik saját egészségük érdekében nem csatlakoztak a tömeghez.

2021. 11. 12. 18:33
Carnival season prelude in Cologne amid Covid restrictions
epa09575700 Costumed revelers celebrate in Cologne, Germany, 11 November 2021. The German carnival, the so-called fifth season, starts each year on 11 November at 11:11 am and ends on Ash Wednesday of the following year. The 11.11. is celebrated this year under Covid-19 conditions in place for attendance. In the carnival strongholds of Cologne and Duesseldorf, the coronavirus 2G rule applies, with only vaccinated and recovered people having access to the events. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bohócok, matrózok, orvosok, sportolók és szuperhősök jelmezeibe bújva vonultak az emberek Köln utcáira csütörtökön, hogy a hagyományokhoz híven megkezdjék az „ötödik évszaknak” is nevezett, hét napig tartó kölni karnevált, amely az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Az eseményen való részvétel feltétele a vírus elleni védettség, ennek értelmében a résztvevőknek igazolniuk kellett, hogy vagy megkapták mindkét adag oltásukat, vagy átestek a betegségen. A Kölner Stadt-Anzeiger német napilap azonban arról számolt be, az okmányok ellenőrzése nem volt teljes körű, többektől például a személyi igazolványt sem kérték el.

– Örülök, hogy a koronavírus idején is tudunk bulizni. Ilyen szigorú ellenőrzések mellett biztonságban vagyunk

– vélekedett a karnevál egyik résztvevője. Egy évvel ezelőtt éppen az őszi karneválok miatt tiltották be az utcai mulatságokat.

A közösségi oldalakon megjelent videófelvételek ugyanakkor arról tanúskodnak, a mulatozókat nem igazán érdekli, hogy a negyedik járványhullám a korábbiaknál is sokkal súlyosabb. A különböző maskarába bújt emberek mintha megfeledkeztek volna a járványról, maszk és távolságtartás nélkül özönlötték el a város utcáit, noha napról napra egyre több beteget jelent a Robert Koch Intézet (RKI). Csütörtökön rekordszámú, csaknem 49 ezer új fertőzöttet regisztráltak országszerte és 191 elhunytról adtak hírt. A járványügyi mutatók emelkedése miatt az utcai karneválozásnak nem mindenki örül, többen felhívták a figyelmet a járvány erőteljesebb terjedésének veszélyeire, rosszabb esetben pedig újabb gócpontot is jelenthet az őszi esemény. Frank Ulrich Montgomery, az Orvosok Világszövetségének (WMA) elnöke péntek délelőtt arról beszélt az RTL német kereskedelmi tévécsatorna műsorában, hogy nem egy újabb járványhullám a megfelelő idő az ünneplésre. Úgy véli, a mulatozás nemcsak az eseményeken résztvevőkre nézve veszélyes, hanem azokat is kiteszik a megfertőződés veszélyének, akik nem csatlakoztak az ünneplő tömeghez.

– Ez nem az élet szabadsága, hanem a megbetegedéseké és a halálé

– fogalmazott Montgomery, aki szerint a felelősség a politikusokon van.

Bírálta az eseményeket Twitter-oldalán Sina Beckmann is, a Zöldek egyik politikusa. „A negyedik hullámban járunk, a kórházak már zsúfolásig megteltek, az ápolók nem akarnak tovább dolgozni” – írta posztjában Beckmann. Csatlakozott a sorhoz Johanna Agci, a szociáldemokraták (SPD) tagja is, aki meglepődve nézte az eseményeket: „egyszerűen nem hiszem el” – fogalmazott a politikus. Köln polgármestere, Henriette Reker azzal védekezett az éles kritikákkal szemben, a kölniek nagy része már megkapta az oltást és arra buzdította az ünneplő embereket, hogy igyekezzenek minél kevesebbet zárt térben tartózkodni és inkább a friss levegőn mulassanak. „Mi lett volna, ha csakúgy, mint tavaly, idén sem tartjuk meg a karnevált?” – tette fel a kérdést a polgármester, aki szerint az emberek egyre kevésbé tolerálják a szigorú intézkedéseket.

Borítókép: Jelmezbe öltözött emberek mulatnak a kölni karneválon 2021. november 11-én (Fotó: EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.