A szociáldemokrata Magdalena Andersson lett Svédország kormányfője

Ez az első alkalom az ország történelmében, hogy nő tölti be a miniszterelnöki posztot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 24. 15:48
Stockholm, 2021. november 11. Magdalena Andersson svd pnzgyminiszter, a Szocildemokrata Prt elnke nyilatkozik, miutn kormnyalaktsi megbzst kapott Andreas Norlen parlamenti elnktl Stockholmban 2021. november 11-n. MTI/EPA/TT Hrgynksg/Jessica Gow Fotó: MTI/EPA/TT Hrgynksg/Jessica Gow
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stockholmi parlament – két hétig tartó tárgyalásokat követően – szerdán megválasztotta az új kormányfőt, Magdalena Anderssont, a svéd szociáldemokraták vezetőjét. Andersson az első női kormányfő a skandináv királyságban. Az 54 éves közgazdász, aki korábban elődje, Stefan Löfven pénzügyminisztere volt, kedd este szerezte meg a tisztséghez szükséges támogatást, köszönhetően a kisnyugdíjak emeléséről a baloldali párttal, az utolsó pillanatban kötött megállapodásnak. Az új vezető ugyanakkor elveszítette a költségvetéséhez egy kulcsfontosságú centrista párt támogatását. Ezért valószínűleg a jobboldali ellenzék által a szélsőjobboldali Svéd Demokraták párt példátlan támogatásával készített költségvetéssel kell majd az új miniszterelnöknek kormányoznia.

– Hiszem, hogy ennek ellenére tudom kormányozni az országot

– mondta egy sajtótájékoztatón, és megismételte jelszavát: „Hiszem, hogy Svédország képes jobbra.”

A hétévnyi, hatalomban töltött idő és a nyár eleji politikai válság miatt „kimerült” Stefan Löfven kormányfő augusztusban bejelentette, hogy novemberben lemond, kevesebb mint egy évvel a 2022. szeptemberi parlamenti választások előtt. A közvetlen stílusáról ismert egykori úszó Magdalena Andersson – aki a „buldózer” becenevet kapta – november elején állt a Szociáldemokrata Párt élére. A miniszterelnöki poszt átadása azonban – a támogatásokban megmutatkozó eddigi legkisebb különbséggel – bonyolultnak bizonyult.

Magdalena Anderssont a képviselők 117 igen szavazattal, 57 tartózkodással, 174 nem szavazattal és egy hiányzóval választották meg. Svédországban egy kormányt akkor fogadnak el, ha a 349 képviselőből 175, az abszolút többség, nem kezdeményez bizalmatlansági indítványt. Annak ellenére, hogy Svédország élen jár a nemek közötti egyenlőség érvényesítésében, az összes többi észak-európai országgal ellentétben még soha nem volt női miniszterelnöke. Egy évszázaddal azután, hogy a nők szavazati jogot kaptak Svédországban, Magdalena Andersson az első miniszterelnöknő. A tisztség 1876-os megalakítása óta harminchárom férfi kormányfője volt az országnak. A közvélemény-kutatások szerint a korábban az Olof Palme által vezetett párt 25 százalék körüli eredményével még mindig a legnagyobb politikai formáció Svédországban, de népszerűsége történelmi mélypontjaihoz közelít.

Borítókép: A szociáldemokrata Magdalena Andersson nyilatkozik, miután kormányalakítási megbízást kapott Andreas Norlen parlamenti elnöktől Stockholmban 2021. november 11-én. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.