Andrej Babiš nem zárja ki, hogy indulna az elnökválasztáson

Az ügyvezető cseh kormányfő jelenleg mással, többek közt a járvány elleni küzdelemmel van elfoglalva.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 20. 13:14
BABIS, Andrej
Prga, 2021. oktber 9. Andrej Babis cseh miniszterelnk, a kormnyz centrista ANO mozgalom vezetje beszl a prt prgai kzpontjban 2021. oktber 9-n. A jobboldali hromprti Spolu koalci nyerte az oktber 9-n zrult kpviselhzi vlasztst Csehorszgban a szavazatok 27,62 szzalkval. A msodik helyen az ANO vgzett 27,28 szzalkkal. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrej Babiš ügyvezető cseh kormányfő nem zárja ki, hogy indulna a következő, 2023 januárjában esedékes elnökválasztáson. A tisztségéből rövidesen távozó miniszterelnök a Facebook közösségi portálon megjelent kérdésre válaszolva indulását a szükséges számú támogatói aláírás összegyűjtésétől tette függővé. Ugyanakkor leszögezte, hogy jelenleg mással van elfoglalva, s nem foglalkozik az esetleges elnökjelöltséggel. „Nagyon sokan kérdezik ezt most tőlem” – válaszolta Babis a Facebook-profilján feltett kérdésre.

Eszembe jutott, mi lenne, hogyha az emberek összegyűjtenének megfelelő számú aláírást. De nem akarok előreszaladni, ez most számomra valóban nem téma

– írja Babiš. Hozzátette: jelenleg a Covid elleni küzdelemmel, illetve az általa vezetett ANO mozgalom ellenzékbe vonulásával van elfoglalva.

Amennyiben Andrej Babiš valóban indulna az elnökválasztáson, valószínűleg nem lenne szüksége támogatói aláírásokra. A hatályos szabályok szerint ugyanis a jelölt regisztrálásához legfeljebb húsz képviselő, esetleg tíz szenátor vagy ötvenezer lakossági támogatói aláírás szükséges. Az ANO mozgalomnak 72 képviselője van az alsóházban, így Babiš nak nem lehetne probléma a a szükséges támogatók megszerzése.

Az elnök [Miloš Zeman] szeretné, ha indulnék

– mondta Babiš a héten a Blesk című bulvárlap érdeklődésére válaszolva. Erről az ANO-nak kell döntenie – jegyezte meg. Megerősítette, hogy a mozgalom saját jelöltet akar indítani a 2023. januári megméretésen.

Miloš Zeman jelenlegi államfő második ötéves megbízatási időszaka 2023 márciusában jár le, s az alkotmány szerint harmadszor már nem indulhat a választáson. A cseh sajtóban megjelent értesülések szerint Andrej Babišon kívül az elnöki posztért indulni szeretne egyebek között Petr Pavel, a cseh hadsereg volt vezérkari főnöke, Danuše Nerudová, a brünni Mendel Egyetem rektora, illetve Pavel Fischer független szenátor is. A jelölteknek hivatalosan 66 nappal a választás előtt kell bejegyeztetniük magukat.

Borítókép: Andrej Babiš ügyvezető cseh kormányfő, az ANO mozgalom vezetője. (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.