időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Az EMA rövidesen ajánlani fogja a molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazását

Forrás: MTI
2021.11.08. 20:37 2021.11.08. 20:51
Az EMA rövidesen ajánlani fogja a molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazását

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn közölte, hogy „a lehető legrövidebb időn belül” ajánlani fogja a Merck & Co. gyógyszeripari óriásvállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer uniós szintű alkalmazását.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség közleménye utalt arra, hogy a molnupiravir folyamatos felülvizsgálata (rolling review) még folyamatban van. Ennek ellenére Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) „a lehető legrövidebb időn belül” uniós szintű ajánlásokat fog megfogalmazni annak érdekében, hogy segítse a nemzeti hatóságoknak a gyógyszer lehetséges korai, esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatos döntéseit.

Az EMA felülvizsgálja a molnupiravir (más néven MK 4482 vagy Lagevrio) használatára vonatkozóan rendelkezésre álló adatokat, hogy támogassa azokat a nemzeti hatóságokat, amelyek ezek birtokában már az engedélyezés előtt határozhatnak a gyógyszer koronavírus elleni alkalmazásáról

– fogalmazott a közlemény.

A Merck & Co. gyógyszeripari óriásvállalat a múlt hónap elején jelentette be, hogy molnupiravir nevű gyógyszere felére csökkenti a halálozás vagy a kórházba kerülés kockázatát a koronavírusos pácienseknél. A Merck azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, amelyeknek egyik tagja már fertőzött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét.

A Merck október 25-én fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez, hogy uniós engedélyt kérjen az enyhe és közepes koronavírusos betegségtől szenvedő páciensek kezelésére szolgáló új gyógyszerének bevezetéséhez.

Borítókép: A Merck & Co. közreadta dátum nélküli kép a multinacionális amerikai gyógyszergyártó által az új koronavírus okozta Covid–19 betegség ellen kifejlesztett molnupiravir nevű kísérleti gyógyszerről (Fotó: MTI/EPA/Merck & Co.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.