időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Az Európai Bizottság megkapta Orbán Viktor levelét

Judi Tamara (MWH, Brüsszel)
2021.11.03. 12:58 2021.11.03. 15:34
Az Európai Bizottság megkapta Orbán Viktor levelét

Az Európai Bizottság megkapta Orbán Viktor migrációs témájú levelét, hamarosan válaszolnak is a magyar miniszterelnöknek – jelentette be a testület illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben. A szóvivő elmondása szerint Ursula von der Leyen elnök és a bizottság álláspontja hosszú ideje ismert és világos a kérdésben, eszerint

nem finanszíroznak kerítéseket uniós pénzből. 

Mint arra a bizottság részéről emlékeztettek, Von der Leyen elnök október 22-én egy hasonló kérdésre adott válaszában már leszögezte: az EU nem ad pénzt falakra és szögesdrótokra. A bizottsági elnök az októberi uniós csúcstalálkozón adta az említett nyilatkozatot. – Az EU pénzügyi eszközökkel támogatja a határvédelmet, de ezeket nem lehet kerítésépítésre fordítani – mondta akkor.

Szerdán Brüsszelben a szóvivői szolgálat részéről a magyar miniszterelnök levelére reagálva azt is hozzátették: nem az a kérdés, hogy az EU támogatja-e a külső határok védelmét, hiszen erre rendelkezésre állnak uniós források. – A kérdés az, hogy a kerítésekre jár-e pénz – szögezték le az EB tavaly meghirdetett migrációs csomagját is szóba hozva. Mint a szóvivő fogalmazott, a csomagban lévő elemek is lehetővé teszik, hogy az uniós értékek alapján, a közösségi joggal összhangban védjék a külső határokat. Ismert, 

a migrációs paktumnak jelentős az elutasítottsága a tagállamok között. 

Orbán Viktor: A törékeny stabilitás a külső határok védelmének eredménye

Ahogy arról lapunk is beszámolt tegnap, a miniszterelnök a súlyosbodó migrációs válság margóján fordult az Európai Bizottság elnökéhez. Az Ursula von der Leyennek címzett levélben azt írta: jelenleg Európa „törékeny stabilitása” Magyarországnak és vele együtt az EU külső határait sikeresen védő tagállamoknak köszönhető.

A magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak. Látható, hogy 2021-ben Magyarország mellett Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is határvédelmi akadályokat épített vagy épít fel.

– írta, arra szólítva fel az Európai Bizottságot, hogy 

térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit.

Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón maguk az országvezetők kérték fel az Európai Bizottságot arra, hogy tegyen javaslatot az uniós jogi keretrendszer módosításaira ahhoz, hogy a külső határokat védő tagállamok – így Magyarország is – tehermentesüljenek. „Ezeket a változtatásokat a fizikai akadályok múltbeli és jelenlegi költségeinek megtérítése mellett kell elvégezni” – szögezte le a magyar kormányfő.

Lapunk beszámolt róla: az októberi EU-csúcson főleg nyugati államok részéről érveltek a határzárak direkt finanszírozása ellen. Angela Merkel német kancellár mellett Xavier Bettel tartozott az ellentáborhoz. - Szégyellném magam, ha látnék egy "készült az EU finanszírozásával" feliratú kerítést - mondta a luxemburgi kormányfő a brüsszeli értekezletet követően. 

Fotó: Orbán Viktor a déli határzárnál (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.