Hajtóvadászat indult a mallorcai kényszerleszállással EU-ba lépő migránsok ellen

Hajtóvadászatot indított a spanyol rendőrség az ellen a 12 migráns ellen, akik még szombaton rosszullétet színlelve vettek rá egy repülőgépet a Mallorcán való leszállásra, hogy utána kereket oldhassanak.

2021. 11. 08. 16:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényszerleszállást hajtott végre hétvégén egy repülőgép Mallorca fővárosában. A járat a marokkói Casablancából indult és a törökországi Isztambulba tartott. A fedélzeten utazók közül valaki azt jelentette a személyzetnek, hogy egy cukorbeteg utasnak sürgősen orvosi ellátásra van szüksége, emiatt a pilóta megszakította útját és leszállási engedélyt kért Palma de Mallorcán. Landolás után azonban nem a beteg került középpontba: 21 marokkói férfi a zűrzavart kihasználva váratlanul lerohant a gépről és a futópályán szaladva igyekezett kimenekülni a repülőtérről. A történtekről az egyik utas videófelvételt is készített. 

Közülük tizenkét fő sikeresen teljesítette az akciót és el tudott rejtőzni a rendőrség elől. Az összehangolt projektben a hatóság tájékoztatása szerint 24-en vettek részt, 12 embert tartóztattak le, köztük azt a férfit is, aki szimulálta a vészhelyzetet, és azt, aki bekísérte őt a kórházba. A történtek miatt a mallorcai reptér forgalma három órára teljesen megbénult. 

A spanyol rendőrség hétfőn közölte: a hétvégi nyomozás után megerősítik, hogy az akciót a Facebookon tervelték ki még nyáron, és egy zárt csoportban toboroztak hozzá 40 résztvevőt. Egy „Brooklyn” nevet viselő marokkói felhasználó, aki nem sokkal a közzététel után törölte posztját és megváltoztatta profilját, azt írta, hogy „egy repülőn egészségügyi vészhelyzetet kellene szimulálni, hogy a gép kényszerleszállást hajtson végre Spanyolország területén”. 

A nyomozók tájékoztatása szerint a posztról készült képernyőfelvételt több felhasználó megosztotta a csoporton kívül és egyéb fórumokon is, így több mint 6500-an látták. 

A férfi a posztban kifejtette a projekt részleteit is. Úgy fogalmazott: a jelentkezőknek egy Törökország felé tartó, Spanyolországon áthaladó gépre kell majd felszállniuk és egymástól elkülönítve kell helyet foglalniuk. Egyikük dolga az lesz, hogy a GPS-t figyelje és jelezzen, amikor a kapitány eléri a spanyol légteret. Amint ez megtörténik, egy másik résztvevőnek jelentenie kell, hogy a repülő egyik utasa beteg.

 A posztoló arra is felkészítette őket, hogy mit kell tenniük akkor, ha a személyzet türelmet kér a törökországi úti cél eléréséig. 

Ebben a helyzetben a többségnek azt a feladatot osztotta, hogy egyszerre kiabálják azt, hogy a pácienst kezelni kell, mert veszélyben van az élete. Emiatt –  a terv kiötlője szerint – a legénység biztosan vészhelyzetet hirdet és kényszerleszállást kér a kapitánytól. A posztban azt is hozzáfűzte, hogy ha sejtése beigazolódik, akkor senki sem fog rájuk figyelni az állítólagos beteg megmentése miatt, így szabad út nyílik előttük ahhoz, hogy lefussanak a gépről.

A Facebookon közzétett tervek  gyakorlatilag száz százalékig megegyeznek a Palma repülőterén történtekkel, és bár a rendőrség nem zárta ki a véletlen egybeesés lehetőségét, a letartóztatott férfiak kihallgatása során bebizonyosodott, hogy közük van az oldalon meghirdetett akcióhoz. 

A gép egyik utasa ugyan valóban diabéteszben szenvedett, de állapota kielégítő volt. 

Kiderült, hogy már egyszer letartóztatták, mert ellenállt egy rendőrségi intézkedésnek. A fogvatartott 12 személy hétfőn bíróság elé áll. A vád szerint a legsúlyosabb bűncselekmény, amit a történtek során elkövettek a lázadás, amiért tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők. Emellett a közrend megzavarása és illegális belépés miatt vonják őket felelősségre. Tizenkét, sikeresen elmenekült társukat a spanyolországi hatóságok tovább keresik. 

Borítókép: Mallorca repülőterén hajtott végre kényszerleszállást a marokkói Casablancából indult gép (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.