Lapozó: Eltűnnek a nemek a belga személyi igazolványról

Technikai akadály miatt nem tudják bevezetni a katalánok a Covid-igazolványt · Belgiumban nem hozta el a várt eredményt a Covid-igazolványok bevezetése · Spanyolországban is megjelent az omikron variáns.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 30. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Technikai akadály miatt nem tudják bevezetni a katalánok a Covid-igazolványt

A regionális kormány múlt héten kapta meg a bírósági engedélyt ahhoz, hogy korlátozza az oltatlanok szabad mozgását, és már múlt pénteken ellenőrizni akarták az oltási papírokat. Azonban annyian kezdték el letölteni a Covid-útlevelet, hogy a rendszer összeomlott. A kormány úgy döntött, hogy hétfőre halasztja az új szabályok bevezetését, de aznap hasonló akadályba ütköztek. A túlterheltség miatt rengeteg ember nem tudott hozzájutni a papírokhoz, ezért tovább halasztották a szigorítás bevezetését december 3-ra, amikortól minden étteremben, bárban, edzőteremben és idősotthonban fel kell majd mutatni a védettséget igazoló dokumentumot. Katalóniában ezt eddig csak az éjszakai életben követelték meg. Szintén december 3-án lép életbe az új korlátozás Valencia közösség vendéglátóhelyein, szórakoztatóközpontjaiban és nagyobb rendezvényein. Aragónia, a Baleár-szigetek, Galícia, Murcia és Navarra már napok óta elszigeteli az oltatlan állampolgárokat, a Kanári-szigetek, Andalúzia, Kantábria, Asztúria, valamint Kasztília és León pedig tanulmányozzák a Covid-igazolvány bevezetésének lehetőségét. Madrid, Kasztília-La Manchával karöltve ugyanakkor határozottan nemet mond az oltáson alapuló megkülönböztetésre.

Forrás: Elcomercio.es

Belgiumban nem hozta el a várt eredményt a Covid-igazolványok bevezetése

A közismert belga mikrobiológus, Emmanuel André szerint a belgiumi Covid-igazolványok bevezetése egyáltalán nem váltotta be a belga kormány reményét, miszerint a nyilvános kereskedelmi és szolgáltatói helyszínek látogatásához szükséges dokumentumok miatt többen veszik majd fel a védőoltást. A lakosság növekvő átoltottsága helyett csak a fertőzések száma nőtt meg és nő folyamatosan. A szakember szerint ennek az az oka, hogy az igazolványok bevezetésekor ismét a járvány előtti szintre emelkedett az addig mesterségesen visszatartott kontaktusszám, és ezzel egy időben az igazolvánnyal rendelkezők számára megszűnt a többi korlátozás is: a maszkviselés, a távolságtartás.

A mikrobiológus ezért arra figyelmeztet, hogy a járvány jelenlegi szakaszában az oltás mellett elengedhetetlen a maszkviselés, a távolságtartás, valamint a közös helységek megfelelő, folyamatos átszellőztetése.

Forrás: Brusselstimes.com

Spanyolországban is megjelent az omikron variáns

Isabel Rodriguez kormányszóvivő tájékoztatása szerint a fertőzött, akin először észlelték a vírust, egy dél-afrikai járattal érkezett a spanyol fővárosba, így hozta magával Spanyolországba az omikron mutációt. Az 51 éves férfit az egyik madridi kórházban ápolják. A tünetei nem súlyosak, köszönhetően annak, hogy két Pfizer vakcinával van beoltva, ennek ellenére karanténba helyezték. Rajta kívül további három embert vizsgálnak, egy másik dél-afrikai utast, aki szintén a madridi Barajason landolt és Amszterdamon keresztül érkezett, valamint két honfitársát, akik Barcelonában értek földet. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint péntek óta több mint 22 ezer ember fertőződött meg Spanyolországban koronavírussal és 53-an vesztették életüket. Bár a dél-európai ország még mindig a legkevésbé fertőzöttek közé tartozik, a százezer főre jutó esetszám hosszú idő után ismét elérte a kétszáz főt.

Forrás: 20minutos.es

Eltűnnek a nemek a belga személyi igazolványról

Belgium kormánya egy olyan új törvényjavaslaton dolgozik, amely megszüntetné a személyi igazolványokon és más személyi dokumentumokon a nemek jelölését.

Belgium 2019-ben fogadta el a transznemű emberekre vonatkozó törvényét, amely azonban nem tette lehetővé a nembináris, azaz magukat sem nőnek, sem férfinek sem valló egyének számára, hogy a személyi okmányaikon ennek megfelelően jelöljék meg identitásukat. A belga alkotmánybíróság ezért a törvényt alkotmányellenesnek ítélte, és részben hatályon kívül helyezte. Az új törvényjavaslat – amelyet Belgium igazságügyi minisztere, belügyminisztere és esélyegyenlőségi államtitkára közösen alkottak meg – erre a fennálló hiátusra nyújtana megoldást a nemek egyöntetű eltörlésével. A törvényalkotók a nemek teljes eltörlését csak rövid távú, áthidaló megoldásnak szánják, amíg nem találnak egy mindenki számára megfelelő, inkluzív, a nemeket és nemi identitásokat pontosan meghatározó opciósort.

A tervezet második fontos eleme, hogy ellentétben a 2019-es transznemű törvénnyel, több alkalommal is engedélyezi a nemváltást, tekintettel az úgynevezett genderfluid, azaz a nemi identitásukat folyamatosan változtató személyekre. A belügyminisztérium most a nemek eltörlésének technikai kivitelezésén dolgozik, ugyanis a bináris személyazonosság eltörlése bonyodalmakat okozhat az ország jogrendszerének minden részében.

Forrás: Brusselstimes.com

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Belga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.