Lapozó: Kémkedésre buzdítják a katalóniai egyetem hallgatóit

Spanyolország kilábalt a turisztikai válságból · Folytatódik a zöldkártya ellen tüntetők toborzása az olasz nagyvárosokban · Az Európai Unió világversenyeit kihasználva szöknek meg a marokkói sportolók · Kémkedésre és feljelentésre buzdítja a katalán egyetemistákat egy civil szervezet.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 11. 04. 19:01
Barcelona, 2019. szeptember 11. Kataln fggetlensgi mozgalom zszlajt (b) viszi egy frfi Katalnia nemzeti nnepn, a Diada napon Barcelonban 2019. szeptember 11-n. 1714 szeptember 11-n tbb, mint egy ves ostrom utn V. Flp spanyol kirly csapatai bevonultak Barcelonba, Katalnia elvesztette az nllsgt s gy lett Spanyolorszg rsze azta is. MTI/EPA/Alejandro Garca Fotó: Alejandro García
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország kilábalt a turisztikai válságból 

A legfrissebb statisztikai adatok azt mutatják, hogy a dél-európai ország szeptemberben 4,69 millió nemzetközi turistát fogadott, ami 312 százalékos növekedést jelent 2020 szeptemberéhez képest. A nyaralók több mint 5400 millió eurót költöttek el, szemben a tavalyi 964 millióval, ami azt jelenti, hogy a spanyolországi vendéglátóipar idén meg tudta többszörözni bevételét a koronavírus-járvány miatti történelmi visszaesés után. A legtöbb nyaraló Németországból érkezett, közel egymillióan látogattak el onnan valamelyik spanyol turistaparadicsomba. Őket követték a brit, majd pedig a francia turisták. Spanyolország a pandémia miatt soha nem látott mértékben veszítette el a turistákat 2020-ban, pedig egy évvel korábban még a világ második leglátogatottabb országa volt. Spanyolország 2020-ban mindössze 18,9 millió turistát fogadott, ami 77 százalékos visszaesés 2019-hez képest. 

Forrás: 20minutos

Folytatódik a zöldkártya ellen tüntetők toborzása az olasz nagyvárosokban 

„A trieszti korlátozás ellenére is az utcára vonulnak a zöldkártyaellenes mozgalmak” – üzenték a várost napokon keresztül megszálló antagonisták. Közölték: nincs szükségük engedélyre ahhoz, hogy kifejezzék felháborodásukat. 

A hétvégén újra zavargásokra lehet számítani. Telegramon üzennek a hangadók, hogy Milánóba és Triesztbe várják azokat, akik nem törődnek bele a Draghi-kormány által életbe léptetett járványügyi szabályokba. Figyelmen kívül hagyják, hogy a trieszti kórházak intenzív osztályai egyre leterheltebbek, a romló járványügyi adatok miatt a város sárga besorolásba kerülhet. Massimiliano Fedriga, Friuli–Venezia Giulia tartomány kormányzója hangsúlyozza, céljuk nem a másként gondolkozók elhallgattatása, hanem a tiltakozások biztonságos lebonyolítása. 

Forrás: IlGiornale

Az Európai Unió világversenyeit kihasználva szöknek meg a marokkói sportolók 

A marokkói birkózóválogatott két sportolója tűnt el váratlanul a Belgrádban most zajló U23-as birkózó-világbajnokság közben. A két fiatal sportoló titokban hagyta el a marokkói delegáció szálláshelyét. A belgrádi rendőrség megkezdte a fiatalok felkutatását. A marokkói birkózószövetség szerint azonban erős a gyanú, hogy a fiatalok eltűnése mögött az utóbbi évek egyik aggasztó jelensége áll: a Marokkóból nemzetközi megméretésre utazó sportolók a versenysorozat közben megszöknek, hogy a schengeni zónában érvényes vízumuk vagy embercsempészek közvetítésével váljanak a nyugat-európai „eldorádóban” illegális bevándorlókká.

A marokkói birkózószövetség történetében nem ez az első eltűnéses eset, ezért a szervezet fokozott figyelemmel felügyeli a sportolóit a nemzetközi utak során. A jelenlegi példa szerint azonban nem elég körültekintően. Idén áprilisban két bokszoló is a marokkói média figyelmének középpontjába került, amikor lengyelországi versenyük közben, még a megméretésük előestéjén tűntek el szállásukról, és a lengyelországi vízum schengeni érvényessége révén szabadon indulhattak tovább az Európai Unió bármely tagállamába. 

Forrás: Bladi

Kémkedésre és feljelentésre buzdítja a katalán egyetemistákat egy civil szervezet 

A szervezet arra kéri az egyetemistákat, hogy jelentsék, ha az egyetemi oktatók megsértik a katalánul beszélők nyelvi jogait, és az előadóteremben spanyol nyelvű oktatásra váltanak. A Katalóniai Diákok Országos Szövetségével (FNEC) és a Katalán Diákok Szövetségével (SEPC) közösen indították el a kampányt, melyben a felsőoktatásban tanulók online felületen és közvetlenül a rektoroknál is bejelenthetik a jogsértő eseteket, és ezeket rendszeres felülvizsgálat után közzé is teszik az egyetemek campusain. Az órákon spanyol nyelven beszélő oktatók ellenőrzését célzó kezdeményezést elmondásuk szerint azért indították el, mert folyamatosan nő a nyelvi diszkrimináció miatt benyújtott panaszok száma a régió egyetemein. A Katalóniai Állami Egyetemi Központ rektorait tömörítő szövetség is egyetért a kezdeményezéssel, és kötelezettséget vállalnak arra, hogy megállítják saját nyelvük elnyomását a régió oktatási rendszerében. Az egyetemi vezetők célja emellett az, hogy egyes szakok, a posztgraduális és a mesterképzések oktatása a jövőben legalább nyolcvan százalékban katalánul történjen. 

Forrás: Vozpopuli

Borítókép: Katalán férfi (Fotó: MTI/EPA/Alejandro Garca)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.