Lapozó: Több ezer feminista tüntetett Spanyolországban a szexuális erőszak ellen

Oslóban növekszik a migráns hátterű bandák által elkövetett lövöldözések száma; Boris Johnson felszólította Franciaországot, hogy vegye vissza az összes migránst, aki a La Manche csatornán kelt át; Nagy-Britannia betiltja a szépészeti műtétek reklámozását a tinédzserek számára.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 26. 13:57
null
Rma, 2021. oktber 30. Tntetk vonulnak Rma belvrosban 2021. oktber 30-n, a 19 legnagyobb fejlett s feltrekv gazdasgot, valamint az Eurpai Unit tmrt csoport ktnapos cscstallkozjnak els napjn. A megmozdulson gyri munksok, klmaaktivistk, globalizciellenes tntetk, feminista csoportok, valamint vakcina-szkeptikusok is rszt vettek. MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano Fotó: Cecilia Fabiano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oslóban növekszik a migráns hátterű bandák által elkövetett lövöldözések száma

Gyökeresen megváltozott az oslói rendőrség kommunikációja az őszi, nagyszámú lövöldözések nyomán. Eddig azt hangoztatták, hogy „Oslo egy biztonságos város”, most viszont már azt mondják, hogy „aki lövöldözik, azt elkapjuk”. A rendőrség speciális egységének nyomozója szerint a lövöldözések kisebb részben személyes konfliktusokhoz, nagyobb részben pedig bűnözői bandák tevékenységéhez köthetőek. A lövöldözések között volt olyan, amelyet külvárosi iskolánál követtek el, de olyan is, amely egy belvárosi koncertterem közvetlen közelében történt. Grete Lien Metlid hozzátette: a rendőrségnek jó rálátása van ezekre a csoportokra, követik a tevékenységüket, valamint láthatóan és rejtve is jelen vannak a bandák által uralt negyedekben. A nyár vége óta hat esetben lövöldöztek Oslóban, egy ember meghalt, heten pedig megsebesültek.

Forrás: NRK

Boris Johnson felszólította Franciaországot, hogy vegye vissza az összes migránst, aki a La Manche csatornán kelt át

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön Emmanuel Macronnak írt két és fél oldalas hivatalos levelében arra figyelmeztette a francia államfőt, hogy januártól Franciaországnak a tettek mezejére kell lépnie, és fel kell számolnia a migránsokat csempésző emberkereskedelmi hálózatokat. A brit miniszterelnök – az Oroszországgal és Fehéroroszországgal is megkötött visszafogadási egyezményeire hivatkozva – sürgette, hogy a francia elnökség az Egyesült Királysággal is hozzon tető alá egy olyan megállapodást, amely felhatalmazza a szigetországot arra, hogy bármely EU-s területről érkező migránst visszatoloncolhasson. Átmenetileg a brit miniszterelnök azt javasolja, hogy Nagy-Britannia és Franciaország kössön – haladéktalanul – bilaterális egyezményt, amely lehetővé teszi a La Manche csatornán átkelő migránsok azonnali visszatoloncolását Franciaországba.

Johnson szerint ha az átkelő migránsok szisztematikus visszatoloncolása megvalósul, azzal Franciaország hozzájárul ahhoz, hogy a migránsok belássák: nem is érdemes útnak indulniuk.

Forrás: FranceTvInfo

Nagy-Britannia betiltja a szépészeti műtétek reklámozását a tinédzserek számára

Az Egyesült Királyságban jövő év májusától tilos lesz a szépészeti plasztikai műtétek és a kozmetikai beavatkozások reklámozása a tizenéves lakosság számára.

A tilalom egyöntetűen vonatkozik a hagyományos médiafelületekre: óriásplakátokra, nyomtatott sajtóra, rádióra és televízióra. A szigetország reklámszabályozó testülete által meghozott döntés alapján tilos lesz láthatóvá tenni mellnagyobbító vagy mellcsökkentő műtétek reklámjait, valamint zsírleszívást, arcfelvarrást, vagy orrkorrekciót reklámozni. A bőrcsiszolás, a ránc- vagy ajakfeltöltés és a fogfehérítés is a tiltólistára került.

A tilalom vonatkozik a TikTokra és az Instagramra is, ezek tekintetében azonban még kérdés, hogy milyen módszerrel határozható meg használóik körében a mindenkori tizenéves korcsoport. A testület célja, hogy a fiatalokat ne érjék el olyan üzenetek, amelyek nemcsak a testi egészségükre lehetnek kártékonyak, hanem rombolhatják a testi adottságaikkal kapcsolatos önbizalmukat, végső soron pedig teljes lelki egészségüket.

Forrás: RT 

Több ezer feminista tüntetett csütörtökön Spanyolországban a szexuális erőszak ellen

Madridban és több nagyvárosban ezrek gyűltek össze az utcákon, hogy kifejezzék tiltakozásukat a nők ellen elkövetett szexuális erőszak, bántalmazás és gyilkosság ellen. Transzparenseiken olyan feliratok szerepeltek, amelyekkel azonnali megoldást követeltek a kiszolgáltatott helyzetben lévő nőknek, illetve kiemelték, hogy a transztörvény helyett a feminista jogok biztosítását kellene előtérbe helyezni Spanyolországban, biztosítva ezzel, hogy a nőknek ne kelljen állandó zaklatástól rettegniük sem a nyílt utcán, sem otthon, sem a munkahelyükön. Elítélték a „szexista terrorizmust”, majd megemlékeztek a 2003 óta az országban meggyilkolt több mint 1100 nőről, továbbá követelték a szülői elidegenítési szindróma teljes felszámolását. Barcelonában önkormányzati források szerint körülbelül háromezer ember tüntetett a városközpont utcáin, hogy kritizálja a „patriarchális társadalmi elveket és igazságszolgáltatást”. A valenciai feministák beszédükben hangsúlyozták: elegük van abból, hogy félelemben kell élniük, hogy nem hallják meg a segélykiáltásukat, és torkig vannak a szexista erőszakkal. A sevillai feminista felvonuláson az esős idő ellenére is mintegy ezer ember vett részt, Granadában kétezren, Córdobában négyezren vonultak fel jogaikért.

Forrás: ElConfidencial

Borítókép: Feminista tüntetők vonulnak (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.