Magyarország nem kapott meghívást Biden csúcstalálkozójára

Az amerikai elnök több mint száz ország képviselőjét várja a demokráciáról szóló virtuális eseményre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 24. 11:54
BIDEN, Joe
Glasgow, 2021. november2. Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ 26. klímakonferenciájának (COP26) egyik panelbeszélgetésén Glasgow-ban 2021. november 2-án. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök mintegy 110 országot hívott meg a december 9-én és 10-én megrendezendő virtuális csúcstalálkozóra, amelynek központi témája a demokrácia lesz – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium. A tárca által közzétett meghívottak listáján nem szerepel sem Kína, sem Törökország, sem pedig Oroszország, ugyanakkor rajta van Tajvan, amelyre Kína saját területeként tekint. A Közel-Keletről egyedül Izrael és Irak kapott meghívást, az Egyesült Államok regionális szövetségeseinek számító Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek viszont hiányoznak a névsorból.

Az európai uniós tagállamok közül Lengyelország az Európai Bizottsággal kialakult jogállamisági vitája ellenére meghívást kapott, Magyarország azonban nem.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a videókonferencia keretében megrendezendő demokráciacsúcson mindenekelőtt a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter már előzőleg kifejezte azon véleményét, miszerint a „demokráciacsúcs” mindössze arra szolgál, hogy „megossza az embereket, illetve az országokat aszerint, hogy demokratikusak vagy nem demokratikusak”. Mint mondta, Washington az országok meghívásával saját követőinek sokaságát próbálja megmutatni. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pedig az Egyesült Államok szervezte csúcstalálkozót kimérának nevezte, amely „azt hivatott bizonyítani, hogy a kollektív Nyugatnak van némi építő jellegű, átfogó programja”.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ 26. klímakonferenciájának (COP26) egyik panelbeszélgetésén Glasgow-ban 2021. november 2-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.