Megkapta a kormányalakítási megbízást Nicolae Ciucă Romániában

A PSD hétfőn hagyta jóvá, hogy a PNL adja elsőként az RMDSZ-szel közösen alakított nagykoalíció miniszterelnökét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 22. 15:19
IOHANNIS, Klaus; CIUCA, Nicolae Ionel
Bukarest, 2021. oktber 21. Nicolae Ciuca romn vdelmi miniszter (b) s Klaus Iohannis romn elnk kezet fog kzs bejentsk utn Bukarestben 2021. oktber 21-n. A romn llamf kormnyalaktsi megbzst adott a vdelmi miniszternek, miutn a Nemzeti Liberlis Prt (PNL) t javasolta a kormnyfi posztra a kormnyalaktsi trgyalsok msodik forduljban. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkapta a kormányalakítási megbízást Klaus Johannis román államfőtől hétfőn Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi miniszter, akit a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció jelölt a posztra. Johannis rövid sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy – a PNL által javasolt – Ciucănak a megalakult szilárd parlamenti többség javaslatára adott (újabb) kormányalakítási megbízást.

A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben és így alkotmánymódosításra is képes. A koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva adja a kormányfőt, a cserére pedig másfél év múlva, 2023 májusában kerül sor.

A román parlament legnagyobb frakciójával rendelkező PSD szintén hétfőn hagyta jóvá, hogy a PNL adja elsőként az RMDSZ-szel közösen alakított nagykoalíció miniszterelnökét. A PSD egyhangúlag elfogadott döntését Radu Oprea szóvivő azzal indokolta, hogy számukra a közös kormányprogramba foglalt szociális csomag – a nyugdíjak, a családi pótlék és a minimálbér emelése – fontosabb, mint a kormányfői tisztség.

– Nemcsak a jövő évi költségvetés így is megkésett kidolgozásához, hanem az idei egészségügyi bérek és a nyugdíjak költségvetés-kiigazítást igénylő folyósításához is teljes jogkörű kormányra van szükség, ezért a csaknem három hónapja tartó politikai válságnak véget kell vetni

– mutatott rá a szociáldemokrata szóvivő.

A PSD-nek kilenc, a PNL-nek nyolc, az RMDSZ-nek három minisztere lesz az új kormányban, ugyanakkor a szociáldemokratákhoz kerül a kormányülések napirendjének kidolgozásában fontos szerepet játszó, miniszteri rangú kormányfőtitkári poszt is. Szociáldemokrata politikus vezeti majd a pénzügyi, a védelmi, a gazdasági, a közlekedési, mezőgazdasági, egészségügyi, munkaügyi és művelődési minisztériumot és az újonnan létrehozandó családügyi és ifjúsági tárcát. A PNL-nél marad a belügyi, külügyi, igazságügyi, energetikai, oktatási, beruházási és európai alapokat kezelő és a digitalizációs tárca, valamint a kis- és középvállalatokért és idegenforgalomért felelős újonnan alakuló tárca. Az RMDSZ megtartotta a fejlesztési, a környezetvédelmi, valamint a sportminiszteri posztot.

Borítókép: Nicolae Ciucă román védelmi miniszter és Klaus Johannis román elnök (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.