Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek beoltása az Egyesült Államokban

Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója kedden hivatalosan is jóváhagyta a szervezet tanácsadó testületének ajánlását.

Forrás: MTI2021. 11. 03. 7:58
null
Puurs, 2021. oktber 23. A 2021. oktberben kszlt, a Pfizer multinacionlis gygyszergyr ltal kzreadott kp az 5 s 11 v kztti gyermekek oltsra ksztett koronavrus elleni oltanyagrl a cg zemben, a belgiumi Puursben. A vakcina majdnem 91 szzalkos hatkonysgot mutatott, gy a tervek szerint a krlbell 28 milli gyermek beoltst azonnal megkezdik, amint az amerikai lelmiszer- s gygyszerfelgyelet (FDA) engedlyt ad a cskkentett adag Pfizer-BioNTech vakcina srgssgi felhasznlsra az 5 s 11 v kztti gyermekek krben. MTI/AP/Pfizer Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden délelőtt a CDC tanácsadó testülete egyhangúlag, 14-0 arányban döntött úgy, hogy javasolja az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina beadását az 5 és 11 év közöttiek számára. Walensky kedden azt mondta:

ennek a korosztálynak a beoltása is fontos a Covid–19 elleni védelem szempontjából, és hozzájárul ahhoz, hogy az oktatás visszatérhessen a normális kerékvágásba.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már engedélyezte a vakcina beadását a fiatalabb gyerekek számára. Ez azt jelenti, hogy a CDC jóváhagyását követően már szerdán megkezdhetik a tömeges oltást. A különböző kiszerelés, csomagolás, illetve a korábbiaktól eltérő méretű tűk kiszállítása a szakemberek szerint időt vesz igénybe, de Jeff Zients, a Fehér Ház Covid–19 munkacsoportjának vezetője azt mondta, hogy a folyamat november 8-ig „teljesen zökkenőmentessé válik”.

A Pfizer tanulmánya szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások.

Borítókép: a Pfizer 5 és 11 év közötti gyermekek oltására készített koronavírus elleni oltóanyagai a cég üzemében, a belgiumi Puursben.

Fotó: MTI/AP/Pfizer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.