Tizenkét év alattiak is felvehetik az oltást

A Pfizer nyilatkozata szerint 2021. utolsó negyedévére remélhetőleg sikerül a két–öt éves, valamint a hat hónapos–két éves korosztály számára is biztonságos és hatékony vakcinát kifejleszteniük.

2021. 10. 08. 14:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pfizer a héten nyújtotta be az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelethez (FDA) az 5–11 éves gyermekek számára kifejlesztett vakcina engedélyezésére vonatkozó kérelmet. Az amerikai vállalat, a német BioNTech együttműködésével, júniusban kezdte el tesztelni 12 év alatti gyermekeken a kisebb dózisú vakcinát és a pozitív eredményeknek köszönhetően akár már októberben olthatják vele a fiatalokat.

Az FDA a hírek szerint nem késlekedik az engedély elbírálásával, október 26-án döntenek róla. A sietség nem véletlen, az új tanév kezdetével ugrásszerűen nőtt meg a fertőzöttek aránya az iskolások körében. Az aktív esetek száma az elmúlt hetekben átlépte az egymilliót, a járvány eleje óta pedig összesen 5,5 millió gyermek kapta el a fertőzést. 

A koronavírushoz köthető államokbeli összhalálozás 0,25 százalékát teszik ki a 18 év alatti fiatalok, azonban a vírusnak a fejlődő szervezetre gyakorolt hosszú távú hatásai még mindig ismeretlenek. 

A delta variáns sokkal gyorsabban terjed, mint eddigi elődei, az iskolai osztálytermek pedig melegágyai a fertőzésnek. A Washington Post cikke szerint a járvány kezdete óta először augusztusban volt magasabb a fiatalok aránya az új fertőzöttek között, mint a 18 év feletti korosztályé. 

Azonban nem az Egyesült Államok az egyetlen ország, melynek komoly problémát okoz a növekvő fertőzöttszám a gyermekek körében. 

Nagy-Britanniában a nyár végére már több mint 2300 18 év alattit ápoltak kórházban, valamint körülbelül 34 ezerre tehető azoknak a fiataloknak a száma, akik az elhúzódó koronavírus tüneteitől szenvednek.

Egy friss kutatás szerint, melynek mintáját közel húszezer fiatal adta, a hosszú lefolyású megbetegedések gyakoribbak a gyermekeknél, mint azt eddig gondoltuk volna. A tünetek közé tartozik a fejfájás, hasi fájdalom, fáradtság, koncentrációs nehézségek és alvászavar. Ezek átlagosan 4–12 hétig jelentkeznek a felépülés után. Nagy-Britanniában a növekvő esetszámok ellenére mindössze a 18 év alattiak két százaléka van beoltva, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az oltás a fiatalok körében nagyon hatékonyan megtudja fékezni a vírus terjedését. Spanyolországban és Írországban alig több, mint húsz százalék fölötti a 18 éven aluliak átoltottsága, mégis jóval kevesebben kapják el a betegséget.

A Pfizer nyilatkozata szerint 2021. utolsó negyedévére remélhetőleg sikerül a két–öt éves, valamint a hat hónapos–két éves korosztály számára is biztonságos és hatékony vakcinát kifejleszteniük.

Borítókép forrás: Shawn Rocco/Duke Health/Reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.