Megkezdődött a bolgár elnökválasztás második fordulója

Az előrejelzések szerint az első fordulóhoz képest 40 százaléknál is alacsonyabb lesz a részvétel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 21. 11:48
Haszkovo, 2021. november 8. Választási plakátok a bulgáriai Haszkovóban 2021. november 8-án. A kék plakátokon Anasztasz Gerdzsikov, a Szófiai Egyetem rektora, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt által támogatott elnökjelölt és alelnökjelöltje, Nevjana Miteva látható. A parlamenti és elnökválasztást november 14-én tartják Bulgáriában. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött vasárnap reggel Bulgáriában az elnökválasztás második fordulója. Az 58 éves jelenlegi államfő, Rumen Radev az első fordulóban a szavazatok több mint 49 százalékát szerezte meg. Kihívója, Anasztasz Gerdzsikov, a szófiai egyetem rektora 22 százalékot kapott.

Az előrejelzések szerint az elnökválasztás második fordulójában még az első fordulós 40 százaléknál is alacsonyabb lesz a részvétel, de ennek részben az az oka, hogy Bulgáriában idén már negyedszer járulhat az urnákhoz a nagyjából 5,7 millió választásra jogosult.

Az elnökválasztás első fordulójával egy időben tartották a balkáni országban idén a harmadik parlamenti választást, miután az előző két alkalommal egyik pártnak sem sikerült megszereznie a stabil kormányzáshoz szükséges többséget. A harmadik parlamenti választáson a Radevhez közelálló, a korrupció elleni harcot a zászlajára tűző PP végzett az élen.

Borítókép: választási plakátok a bulgáriai Haszkovóban 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.